Beugels

Beugels zijn orthodontische hulpmiddelen die we gebruiken om tanden en kiezen in de juiste positie te brengen. Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer biedt een breed scala aan tandheelkundige zorg aan. We beschikken niet over een orthodontist, maar een tandarts met affiniteit voor orthodontie en Invisalign beugels. Indien hij u niet kan behandelen, verwijzen we u te allen tijde door naar een orthodontist. Heeft u of uw kind een beugel nodig? Dan kijken we graag samen met u naar de behandelingsopties en individuele behoeften. Schrijf u vandaag nog

  • Gekwalificeerde tandartsen met affiniteit voor orthodontie.
  • De nieuwste technologieën
  • Uw behandeling volledig op maat

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Welke u of uw kind nodig heeft, is geheel afhankelijk van de klachten en het gewenste resultaat. Uw tandarts of orthodontist kan u hierover het beste adviseren. Hieronder bespreken we de verschillende soorten beugels en de voordelen die ze bieden. Tandheelkundig Centrum De Leyens werkt overigens alleen met de Invisalign beugel. Voor de overige beugels verwijzen we u graag door naar een orthodontist in Zoetermeer.

Invisalign beugel

De Invisalign is een soort beugel die bestaat uit een reeks van transparante, aanpasbare plaatjes die we op de tanden plaatsen. Deze plaatjes zijn vrijwel onzichtbaar en zijn gemakkelijk in en uit te doen voor het eten en tandenpoetsen. Het is een erg populaire beugel voor zowel kinderen als volwassenen.

Metalen beugel

Metalen beugels bestaan uit metalen braces die aan de tanden worden bevestigd met behulp van metalen banden en kleine metalen buisjes. Metalen beugels zijn de meest traditionele vorm van beugels en zijn de meest zichtbare soort. Denk bijvoorbeeld aan een slotjesbeugel of metalen beugel met (gekleurde) elastiekjes.

Keramische beugel

Keramische beugels zijn gemaakt van wit keramisch materiaal en zijn minder zichtbaar dan metalen beugels. We bevestigen ze aan de tanden met behulp van metalen banden of kleine keramische buisjes.

Linguale beugel

Linguale beugels plaatsen we achter de tanden, waardoor ze volledig onzichtbaar zijn. Linguale beugels zijn echter moeilijker te reinigen en kunnen ongemak veroorzaken tijdens het praten. Het voordeel is wel dat u ze er niet uit hoeft te halen tijdens het eten.

Voordelen van het dragen van beugels

Beugels bieden veel voordelen, zoals een verbeterde kaakgezondheid en een mooie uitstraling van de tanden. Het is belangrijk om te weten dat beugels soms ongemak kunnen veroorzaken, zoals mondirritatie of speekselvloed. Gelukkig zijn deze bijwerkingen meestal tijdelijk en moet uw gebit er nog even aan wenen.

  • Strak en symmetrisch gebit: beugels brengen de tanden en kiezen in de juiste positie.
  • Verbeterde mondhygiëne: doordat de beugels uw tanden in de juiste positie brengen, is het makkelijker om de tanden grondig te poetsen en te flossen.
  • Verbeterde kaakgezondheid: beugels helpen bij het corrigeren van problemen, zoals een overbeet, onderbeet of kruisgebit. Hierdoor verbetert uw kaakgezondheid en kan kaakpijn en hoofdpijn verminderen.
  • Verbetering van de uitstraling van de tanden: beugels kunnen helpen bij het corrigeren van scheve of gekantelde tanden, waardoor ze een strak en symmetrisch gebit vormen. Uw gebit wordt dus mooier en verhoogt uw zelfvertrouwen.
  • Verbetering van de spraak: het kan helpen bij het corrigeren van problemen met tanden of kiezen die invloed hebben op uw spraak.

De kosten die beugels met zich meebrengen

Traditionele metalen beugels en keramische beugels zijn vaak de goedkoopste optie. Clear aligners, zoals Invisalign zijn vaak de duurste optie. De totale kosten van beugels zijn afhankelijk van het soort beugel en de duur van de behandeling. De kosten kunnen hoog oplopen, zeker als u meerdere beugels nodig heeft om tot het gewenste resultaat te komen.

Bekijk de huidige tarieven op onze website. Patiënten worden vooraf geïnformeerd over de kosten van een beugel, zodat ze een weloverwogen beslissing kunnen nemen over het beginnen van de behandeling.

Wordt een beugel vergoed?

Of uw beugel wordt vergoed, hangt af van uw zorgverzekering en specifieke voorwaarden. Een vergoeding vanuit de basisverzekering is in uitzonderlijke gevallen wel mogelijk, maar in principe heeft u een aanvullende verzekering nodig. Het is verstandig om uw zorgverzekeraar te raadplegen om te zien of en in welke mate zij bijdragen aan de kosten van een orthodontische behandeling.

Veelgestelde vragen over beugels

Hoelang moet ik een beugel dragen?

Het hangt af van de ernst van uw gebits- of kaakprobleem, maar meestal wordt verwacht dat u de beugel ongeveer 12 tot 24 maanden draagt.

Doet een beugel pijn?

In het begin kan het dragen van een beugel enig ongemak veroorzaken, zoals gevoeligheid of pijn in de mond. Dit is vaak tijdelijk omdat u er nog aan moet wennen. Als de pijn hinderlijk is, mag u pijnstillers innemen. Gaat de pijn niet over? Neem dan gerust contact met ons op.

Moet ik speciale tandpasta gebruiken als ik een beugel draag?
Ja, het is belangrijk om een tandpasta te gebruiken die fluoride bevat. Deze zijn milder voor de mond, waardoor ze minder irritatie veroorzaken en het ontstaan van gaatjes verkleinen dan wel voorkomen.

Moet ik speciaal eten als ik een beugel draag?

Het is aanbevolen om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die de beugel kunnen beschadigen of verplaatsen, zoals harde snoepjes, kauwgom of pepermunt. Een appel mag wel, maar let op dat u deze in stukjes snijdt en niet afhapt. Het is ook belangrijk om extra goed te poetsen na het eten van suikerhoudende voedingsmiddelen.

Kan ik sporten met een beugel?

Ja, het is zeker mogelijk om te sporten met een beugel. Heeft u een activator (blokbeugel), dan adviseren we u deze uit te doen.

Is het verwijderen van beugels pijnlijk?

Het verwijderen van vaste beugels is meestal niet pijnlijk, hoogstens een beetje ongemakkelijk. We controleren uw tanden en doen eventueel aanpassingen voordat we de beugel verwijderen.

Hoe kies ik de beste beugel?

Naast de kosten is het belangrijk om te overwegen hoe effectief de beugel is voor uw specifieke tandprobleem, hoe comfortabel de beugel is en hoe snel er resultaat wordt verwacht. We helpen u bij het maken van een weloverwogen beslissing over welke beugel het beste is voor u.

Maak een afspraak bij onze praktijk in Zoetermeer

Beugels zijn effectieve hulpmiddelen om tandproblemen op te lossen en een gezonde en aantrekkelijke glimlach te behouden. Het is belangrijk om regelmatig een tandarts of orthodontist te bezoeken tijdens als u een beugel draagt. Zo zorgt u ervoor dat uw tanden en kiezen in de juiste positie blijven. Neem contact met ons op via 079 341 3939 voor het maken van een afspraak of schrijf uzelf in als nieuwe patiënt. Overigens zijn we ook bereikbaar via WhatsApp en via info@thcdeleyens.nl.

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer

Telefoon: 079 – 341 3939
Whatsapp: 06 121 577 10
E-mail: info@thcdeleyens.nl