De verstandskies, waarom worden ze zo vaak getrokken?

Geplaatst op

De verstandskiezen komen meestal tussen het 17e en 25e levensjaar door, vandaar dat er verwarring bestaat over de oorsprong van de naam. Komt dit nu van ‘het verstand’ of ‘ver staand’? Er wordt vaak gedacht dat de verstandskies de naam te danken heeft aan het verstand, dat met de jaren komt, net zoals de kies. De werkelijke oorsprong van de naam heeft te maken met de stand van de kies, deze staat namelijk helemaal achterin het gebit, dus ver. Zo komt deze kies aan zijn naam.

In principe zou 75% van de bevolking vier verstandskiezen moeten hebben, of in ieder geval ooit hebben gehad. Bij andere 25% van de bevolking is de verstandskies nooit doorgekomen of nooit aangelegd geweest. Bij de mensen bij wie de verstandskiezen wel door zullen komen, is de kans groot dat deze kiezen getrokken moeten worden. Verstandskiezen zijn namelijk de meest getrokken kiezen uit het gebit. De verstandskies stamt nog uit een ver verleden van de mens. In de tijd dat wij mensen nog jagers en verzamelaars waren kwamen die verstandskiezen goed van pas. Het eten in die tijd was grover en rauwer, wat inhoudt dat het vaker gekauwd moest worden om goed verteerd te kunnen worden. In de loop der jaren is er een hoop veranderd, zo ook de gemiddelde levensduur van de verstandskies.

De kaak

Laten we beginnen bij de kaak, dat is namelijk vaak het probleem bij de verstandskies. Omdat de mens een evolutie heeft ondergaan wat eten betreft, is de kaak wat kleiner geworden. Dit zorgt ervoor dat er ruimtegebrek ontstaat, daar is de verstandskies de dupe van. Door dit ruimtegebrek kan de verstandskies als gevoelig en pijnlijk worden ervaren. Er staat dan een continue druk op de kies. Dit geldt ook voor de omliggende kiezen, deze kunnen door de druk en het ruimtegebrek ook als pijnlijk en gevoelig ervaren worden. Als de tandarts ziet dat er geen ruimte is voor de verstandskies om door te breken, zal er vaak voor gekozen worden om de verstandskies te trekken. Soms nog voor de kies daadwerkelijk door is gekomen. In dit geval zal de tandarts u doorverwijzen naar de kaakchirurg.

Reinigen

Omdat de verstandskies helemaal achter in de mond zit en er eigenlijk ook niet echt ruimte voor de kies is, is het lastig om deze kies naar behoren te reinigen. Het is lastig om de goede plek te bereiken met verzorgingsmiddelen zoals de tandenborstel, ragers, tandenstokers en flosdraad. Dit zorgt ervoor dat er tandplak ophoopt. Dit opgehoopte tandplak kan uw andere kiezen beschadigen, om dit te voorkomen zal de tandarts u adviseren de verstandskies te laten trekken. Als de verstandskies op tijd wordt getrokken zal dit problemen bij de omliggende kiezen voorkomen.

De tandarts kan goed zien of de verstandskies binnen de tandartspraktijk getrokken kan worden, of dat u een doorverwijzing naar de kaakchirurg nodig heeft. Heeft u last van uw verstandskies? Dan kunt u contact opnemen met de praktijk via volgend nummer: 079-3413939