Elektrisch of handmatig poetsen?

30 December, 2019 12:56

Elektrisch of handmatig poetsen?

Iedereen weet dat een goede gebitsreiniging belangrijk is voor een gezonde mond. Met een goede gebitsreiniging houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U kunt uw gebit reinigen met een elektrische of een handmatige tandenborstel, maar wat is nu het beste? En wanneer dient u uw tandenborstel te vervangen?

Wat is het verschil?

De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen. Op deze manier reinigt de elektrische borstel in dezelfde tijd iets beter dan de handtandenborstel. Hoe langer je poetst, hoe meer tandplak er van het gebit wordt verwijderd. Tijdens het handmatig poetsen wordt er gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend op het gebit, dan met een elektrische tandenborstel. Er zijn tegenwoordig tandenborstels die aangeven wanneer u te veer druk uitoefent op het tandoppervlak. Elektrische tandenborstels hebben vaak een ronde borstelkop, waar de kop van hand tandenborstels vaak langwerpig is.

Sonisch of roterend?

Binnen de elektrische tandenborstels zijn er twee varianten; roterende tandenborstels of sonische tandenborstels. Het verschil tussen deze twee is de borstelkop en hoe deze beweegt. Daarnaast lijkt de borstelkop van de sonische tandenborstel heel erg op die van een normale tandenborstel. De sonische tandenborstel maakt een trillende beweging waarmee de haartjes op de borstelkop tot diep aan de tandvleesrand, het tandplak kunnen verwijderen. De naam van de roterende elektrische tandenborstel zegt het al. De borstel kop roteert heen en weer. Daarnaast pulseert de kop van de tandenborstel en drukt op deze manier de haren op het tandoppervlak.

Elektrisch of handmatig?

Zoals u heeft kunnen lezen komt elektrisch poetsen wat beter uit de bus. Ook is uit verschillende onderzoeken gebleken dat elektrisch poetsen effectiever is dan handmatig poetsen. Echter betekent dit niet dat dit ook voor u geldt. Het is namelijk belangrijk om voor een tandenborstel te kiezen die het beste bij u past. Wanneer u handmatig poetsen fijn vindt en hiermee uw gebit voldoende goed reinigt is het niet noodzakelijk om een elektrische tandenborstel aan te schaffen.

Vervangen borstel:

Voor een juiste reiniging van het gebit dient u ook de tandenborstel tijdig te vervangen. Doe dit om de 10 tot 12 weken, eerder wordt aangeraden wanneer u ziek bent geweest of u borstel eerder versleten is. De borstel is versleten wanneer de haren buiten de steel komen. Als dit sneller is dan 3 maanden dient u de borstel te vervangen, waarschijnlijk poetst u in dat geval ook met te veel kracht. Wilt u meer weten over een goede gebitsreiniging? Lees dan de blog: hoe reinig ik mijn gebit goed.

Wilt u meer weten over handmatig of elektrisch poetsen? Stel dan uw vraag aan de deskundige tandartsen van Tandheelkundig Centrum de Leyens via https://www.thcdeleyens.nl/contact.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00