Gevoelige tanden, wat nu?

30 December, 2019 12:44

Ervaart u pijn in uw tanden bij het eten van ijs, soep of een groene appel? Dan bent u niet de enige, bijna de helft van de Nederlandse bevolking heeft last van gevoelige tanden. De oorzaak van gevoelige tanden kan zeer onschuldig zijn, maar blijf er niet mee rondlopen.

Wat zijn gevoelige tanden?

Gevoeligheid van de tanden en kiezen ontstaat doordat het tandbeen(dentine) bloot komt te liggen. Het tandbeen wordt bedekt door het tandvlees, echter wanneer het tandvlees zich terugtrekt raakt het tandbeen onbedekt. In het tandbeen zitten kleine kanaaltjes, deze kanaaltjes genaamd tubuli zijn gevuld met een vloeistof. Wanneer u iets eet of drinkt, komt de vloeistof in de tubuli in beweging en deze vloeistof drukt tegen de zenuwuiteinden, waardoor een pijnprikkel ontstaat. Deze pijnprikkel is onaangenaam en vervelend, maar niet gevaarlijk.

Oorzaken van gevoelige tanden

Het tandbeen kan door veel verschillende oorzaken bloot komen te liggen. Te hard poetsen kan een reden zijn van gevoelige tanden, door te hard poetsen kan het glazuur op de tanden slijten. Door te hard poetsen kan ook het tandvlees geïrriteerd raken en zich terugtrekken. Dit heet recessie(poetstrauma). Het glazuur beschadigd ook door tandenknarsen. Daarnaast kan ontstoken tandvlees kan een oorzaak zijn van gevoelige tanden. Door frisdranken als bijvoorbeeld cola kan er tanderosie ontstaan, dit is het slijten van het tandglazuur. Naast deze voor de hand liggende oorzaken kunnen gevoelige tanden ook veroorzaakt worden door stress. Stress zorgt ervoor dat het afweersysteem van het lichaam minder goed werkt, ook in de mond kan dit gevolgen hebben. De laatste aanwijsbare oorzaak is iets dat niemand kan tegen gaan, ouder worden. Als we ouder worden heeft het tandvlees namelijk de neiging zich terug te trekken.

Wat kunt u doen om van gevoelige tanden af te komen?

Om van gevoelige tanden af te komen kunt u een aantal verschillende dingen doen. U kunt de oorzaken in het boven genoemde kopje proberen te vermijden, wat op zich een uitstekend idee is. Helaas geldt dit voor ouder worden niet. Speciale tandpasta’s, gels en/of mondspoelmiddelen bieden dan wellicht uitkomst voor de gevoelige tanden. Als u tandenknarst kan de tandarts een speciaal bitje aanmaken om zo van het knarsen en de gevoelige tanden af te komen.

Tips:

  • Vermijd suikerhoudende of zure voedingsmiddelen
  • Vermijd roken en cafeïne
  • Gebruik een tandenborstel met een zachte borstelkop
  • Gebruik een speciale tandpasta

Heeft u last van gevoelige tanden dan is dit niet gevaarlijk, maar wel vervelend en pijnlijk. Meld dit bij de eerstvolgende afspraak bij uw tandarts. Uw tandarts zal dan een behandelplan opstellen.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00