Kies de juiste elektrische tandenborstel

Geplaatst op

Het is ons met de paplepel ingegoten: twee keer per dag twee minuten tandenpoetsen. Maar haalt u deze twee minuten wel? En heeft u binnen de aangegeven tijd werkelijk elke kies en tand gehad om tandplak te verwijderen? Wanneer u hierover twijfelt, is het wellicht verstandig om eens te denken aan het gebruik van een elektrische tandenborstel, waarmee je je mond gemakkelijker én effectiever reinigt. Maar voor welke elektrische tandenborstel kies je dan?

Een elektrische tandenborstel maakt voor u de juiste poetsbeweging. Het enige wat u hoeft te doen is  de elektrische borstel één voor één tegen uw tanden en kiezen te houden en de borstel doet de rest!

Beweging van de borstelkop

Er zijn verschillende merken elektrische tandenborstels en elk merk heeft een unieke poetsbeweging. Dit wil niet zeggen dat de één per se beter is dan de ander – het is vaak een persoonlijke voorkeur.

  • Sonisch: De borstelkop van deze elektrische tandenborstel heeft de vorm van een handtandenborstel. De bewegingen van deze borstel gaan zijwaarts heen-en-weer. Vooral Philips maakt gebruik van deze poetsmanier. Bij deze tandenborstels is het belangrijk dat u mee poetst.
  • Roterend oscillerend: Deze borstelkop heeft een ronde vorm en draait ook rond, maar gaat tegelijkertijd tevens heen en weer. Dit wordt een ‘2D-beweging’ genoemd en is terug te zien bij de borstels van Oral-B. Voor het beste resultaat moet u de tandenborstel per tand stilhouden en mag u geen poetsbeweging maken.
  • Roterend oscillerend en pulserend: De ronde borstelkop roteert, beweegt heen-en-weer en draait met hoge snelheid naar de tand toe. Dit is nieuwste soort onder de tandenborstels en wordt ook wel een 3D-beweging genoemd. Ook deze elektrische tandenborstel is van Oral-B. Deze tandenborstel dient u ook per tand stil te houden.

Voor welke borstel u volgens de consumentenbond ook kiest: het poetsresultaat is bij alle drie prima. Toch zijn de resultaten bij de nieuwste versie met 3D-beweging beter dan de 2D-beweging. Een sonische borstel trilt meer dan een oscillerende en daarom wordt deze roterende oscillerende vaak als prettig ervaren.

Extra functies

Timer: De meeste elektrische tandenborstels hebben een ingebouwde timer. Wanneer je klaar bent met het poetsen van je tanden, zorgt deze functie ervoor dat je een seintje krijgt. Sommige tandenborstels vertellen je zelfs wanneer het tijd is om een ander gedeelte van je gebit te poetsen.

Poetsstanden: Bij de meeste elektrische tandenborstels heb je de keuze uit twee standen: de dagelijkse stand en een zachtere stand. Sommige van de elektrische tandenborstels bevatten nog meer standen, zoals bijvoorbeeld de daily clean, white en polish. Deze standen verschillen in poetsduur, soort beweging en intensiteit. Het is per persoon verschillend wat u als fijnste ervaart.

Poetsdruksensor: Wanneer u de tandenborstel te hard tegen de tanden drukt, kunnen sommige tandenborstels u hiervoor waarschuwen. Er gaat dan bijvoorbeeld een lampje branden of de tandenborstel begint extra te trillen. Bij een elektrische tandenborstel is het de bedoeling dat u de borstel het werk laat doen; u hoeft alleen te zorgen dat alle tanden en kiezen worden bereikt.

Opzetborstel

Er zijn verschillende soorten opzetborstel te verkrijgen voor een elektrische tandenborstel. Deze kunnen variëren in hardheid, vorm of de richting van de haren. Uit onderzoek blijkt dat de ene borstel de tanden niet schoner maakt dan de ander, maar wel prettiger kan aanvoelen dan de ander.

Twijfelt u nog over welke elektrische tandenborstel voor uw gebit het beste is? Onze preventie assistent kan u advies op maat geven. Maak nu een afspraak of neem telefonisch contact op via 079 341 3939.