Tanden of kiezen trekken, hoe doen tandartsen dat?

Geplaatst op

Helaas gebeurt het wel eens dat er een tand of kies uit uw mond gehaald moet worden. Soms is dit een verstandskies en een andere keer is dit een ernstig beschadigd element die niet meer in uw mond kan blijven staan. Wat de reden ook is, het trekken van een tand of kies is en blijft ondanks de verdoving toch vervelend. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk wanneer uw tandarts een tand of kies bij u verwijderd?

Wanneer wordt de tand of kies getrokken?

Een tand of kies wordt getrokken als deze of in de weg zit voor andere kiezen. Verstandskiezen kunnen voor problemen zorgen als deze gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, ontstoken raken of scheefgroeien. Meer weten over het verwijderen van verstandskiezen? Lees dan de blog; verstandskiezen verwijderen. Daarnaast als de tand of kies niet behouden kan worden, dit kan door een ernstige tandvleesaandoening, te ernstig aangetast door tandbederf of wanneer bij een ongeval een element zo ver is afgebroken dat deze niet meer te herstellen is. Soms is het nodig tanden of kiezen te trekken als deze andere elementen in de weg staan, dit gaat vaak gepaard met een beugelbehandeling.

Wat gebeurt er tijdens een behandeling?

Voor uw tandarts te werk gaat zal hij de situatie beoordelen. Hierna maakt hij de afweging of hij zelf het element kan verwijderen of dat hij u moet door verwijzen naar een kaakchirurg. Voorafgaand aan het daadwerkelijke verwijderen van het element zult u goed worden verdoofd. Hierna zal uw tandarts of de kaakchirurg met zijn instrumenten proberen het element te verwijderen. Soms wordt het element gesplitst. Dan wordt het element in delen uit uw kaak verwijderd. Na het verwijderen zal uw wond worden gehecht.

Hoe kunt u zich het beste voorbereiden op het trekken van een tand of kies?

Zorg voor het trekken van de kies of tand dat u voldoende heeft gegeten. Wanneer u medicatie slikt kunt u hier gewoon mee doorgaan, tenzij u bloedverdunners slikt. In dit geval dient u dit altijd bij uw tandarts te melden. In overleg met uw arts moet u hier tijdelijk mee stoppen.

Wat kunt u verwachten na de behandeling?

Tot de verdoving is uitgewerkt mag u geen warme dranken drinken of warm voedsel nuttigen. Doordat u weinig tot niets voelt, kan het zijn dat u zich verbrandt wanneer u wel warm voedsel of een warme drank nuttigt. De verdoving die u heeft gekregen zal na maximaal 4 uur zijn uitgewerkt, u zult dan een pijnlijk gevoel krijgen. U kunt deze pijn bestrijden met een paracetamol of ibuprofen. Een aspirine wordt afgeraden, omdat deze het stollen van het bloed tegen gaat. Op deze manier zal uw wond langer openblijven. Ook roken en het nuttigen van alcohol zal ervoor zorgen dat de wond langer nodig heeft om te genezen.

Moet er bij u een tand of kies verwijderd worden? Neem dan contact op met Tandheelkundig Centrum de Leyens. Dit kan via www.thcdeleyens.nl of bel 079 341 3939. Onze tandartsen staan voor u klaar.