Uw mondgezondheid is belangrijk voor uw algehele gezondheid!

Geplaatst op

Er is een nauw verband tussen algehele gezondheid en mondgezondheid. Zo verhoogt een slechte mondgezondheid de kans op longontsteking, aderverkalking en hart en vaatziekten. Er worden verder nog onderzoeken gedaan naar andere ziektes die in verband staan met de mondgezondheid. Naast de lichamelijke aandoeningen vergroot een slechte mondgezondheid ook de kans op hersenaandoeningen. Denk aan dementie en Alzheimer. Het is dus zeer belangrijk om goed voor uw mond te zorgen! De bacteriën die zich in uw mond bevinden kunnen in uw bloedbaan terechtkomen en op die manier voor ziektes zorgen.

Voorkomen is beter dan genezen.

Om te voorkomen dat u een slechte mondgezondheid krijgt kunt u de volgende dingen doen:

–          Het gebit goed reinigen

Door uw gebit goed te reinigen zorgt u voor een goede mondhygiëne, hiermee voorkomt u gaatjes en tandvleesontstekingen. Daarmee voorkomt u ook veel bacteriën die de kans op ziektes vergroten. U reinigt uw gebit goed door tweemaal daags te poetsen in combinatie met tandenstokers, ragers of flosdraad.

–          Een gezond voedingspatroon

Door gezond te eten, dit wil zeggen niet teveel suikers en zuren, op vaste momenten op de dag zorgt u dat het aantal zuuraanvallen op het gebit beperkt blijven. Aangeraden wordt om niet meer dan zeven eet/drinkmomenten per dag te hebben.

–          Regelmatig uw tandarts bezoeken

Door uw tandarts regelmatig te bezoeken voorkomt u dat ontstekingen en gaatjes heel lang onopgemerkt hun gang kunnen gaan. Uw tandarts zal tijdig constateren dat u hulp nodig heeft bij het reinigen van uw gebit en u daarbij helpen indien nodig. Zo leert u hoe u in het vervolg de kans op ontstekingen en gaatjes verkleint.

Ziektes die al vroegtijdig in de mond ontdekt kunnen worden.

De mond vertelt veel over de gezondheid van iemand, zo kunnen er in de mond ook (vroegtijdig) gezondheidsklachten gesignaleerd worden. Dit zijn klachten als: reuma, keel-,maag- en darmproblemen, diabetes, stress en een verlaagde weerstand. Naast het ontdekken van aandoeningen zijn er ook aandoeningen die rechtstreeks verband houden met een slechte mondgezondheid. Zo hebben mensen met diabetes een hoger risico op tandvleesaandoeningen en kan diabetes omgekeerd tandvleesaandoeningen verergeren. Het is dus zeer belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne en regelmatig op controle te komen bij uw tandarts!

Voor meer informatie of behandelingen staan wij voor u klaar in onze praktijk, u kunt ons bereiken

via het volgende nummer: 079-3413939