Wat gebeurt er tijdens een periodieke controle?

Geplaatst op

Het is verstandig om uw mondgezondheid regelmatig te laten controleren bij uw tandarts. Voorkomen is immers beter dan genezen. Een controle eens per half jaar wordt aangeraden. Wanneer u naar de tandarts gaat om de gezondheid van uw mond te waarborgen, staat u meestal niet stil bij wat er allemaal gebeurd. U neemt wanneer u aan de beurt bent plaats in de stoel, maar wat gebeurt er nu eigenlijk wanneer uw tandarts uw mond onder de loep neemt?

Wanneer heb je een controle nodig?

Niet alleen wanneer u uw eigen tanden nog heeft is het verstandig om naar de tandarts te gaan om uw gebit te laten controleren. Ook als u een kunstgebit heeft blijft het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan. Uw tandarts controleert namelijk niet alleen de tanden en kiezen, hij kijkt naar uw volledige mond. Dit om complicaties te voorkomen.

Wat wordt er gecontroleerd?

Tijdens een periodieke controle, controleert uw tandarts niet alleen uw gebit. Hij controleert de gehele mond. De tanden en kiezen, eventuele vullingen en kronen worden nagekeken. Daarnaast controleert de tandarts de lippen, het tandvlees, de tong en de wangslijmvliezen. De plaatsen onder kronen, vullingen en tussen de tanden kunnen niet worden gecontroleerd zonder röntgenfoto’s. Wanneer er een behandeling nodig is zal uw tandarts dit melden en zelf proberen het probleem te verhelpen. Als uw tandarts het probleem zelf niet kan verhelpen zal hij u doorverwijzen naar een specialist.

De kosten:

Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan de tandarts. Bij Tandheelkundig Centrum de Leyens kost een periodieke controle €22,44. Minder vaak naar de tandarts gaan lijkt financieel voordeliger. Echter wanneer u minder vaak naar de tandarts gaat zullen problemen minder snel worden opgemerkt. Dan loopt u het risico dat uw mondgezondheid achteruitgaat, met alle (financiële) gevolgen van dien. De kosten van een periodieke controle voor volwassenen vallen niet onder de basisverzekering, deze worden wel vergoed in een aanvullende tandartsverzekering. Voor kinderen onder de 18 jaar vallen de kosten wel in de basisverzekering.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een periodieke controle bij Tandheelkundig Centrum de Leyens? Kijk dan eens op de website www.thcdeleyens.nl