Wat is de beste manier om de ruimtes tussen de tanden te reinigen?

30 December, 2019 11:46

Wist u dat 40% van het tandoppervlak tussen de tanden zit. Deze plaatsen zijn lastig te bereiken met de tandenborstel. Echter is het wel belangrijk om deze plaatsen te reinigen. Dit kan op verschillende manieren. Dit kan doormiddel van flossen, ragen of stokeren, maar welke van deze manieren is het beste?

Flossen:

Waar de ruimte tussen uw tanden en kiezen erg klein is, kan deze alleen met een flosdraad worden gereinigd. Het flosdraad kan de ruimtes tussen tanden en kiezen reinigen wanneer deze te klein zijn voor een tandenstoker of een rager. Neem een stuk draad en span deze tussen beide handen, breng de draad tussen de tanden, pas hierbij op voor het tandvlees. Schraap het tandplak tussen de tanden weg door de draad heen en weer te bewegen. Herhaal dit tussen alle tanden en kiezen waar alleen ruimte is voor flosdraad.

Stokeren:

Waar er voldoende ruimte is tussen uw tanden en/of kiezen om de tandenstoker te gebruiken, heeft dit een lichte voorkeur boven het gebruik van flosdraad. Om de eenvoudige reden dat het gebruik van tandenstokers makkelijker te leren is dan het gebruik van flosdraad. Tegenwoordig bestaat er tandenstokers die zo dun zijn dat ook de kleinere ruimtes tussen de tanden en kiezen op deze manier gereinigd kunnen worden. In de praktijk blijkt dat de meeste mensen stokeren verkiezen boven het flossen en ook zeer tevreden zijn over het gebruik van de tandenstoker. Een goede tandenstoker heeft een driehoekige vorm, heeft een smalle, platte onderkant en is gemaakt van een zachte houtsoort. Een cocktailprikker of een plastic tandenstoker zijn dus zeker niet geschikt. Voor u een tandenstoker gebruikt dient u de stoker eerst nat te maken, dit om splinteren te voorkomen. Daarna neemt u de stoker tussen duim en wijsvinger, zet de stoker met de platte, smalle kant tegen het tandvlees. Steek de stoker zo ver mogelijk tussen de tanden, beweeg hierna de stoker een aantal keer heen en weer. Op deze manier verwijdert u de tandplak die zich tussen de tanden bevindt.

Ragen:

Waar er voldoende ruimte is tussen de tanden en/of kiezen voor een rager, geniet deze manier de voorkeur. Door de haartjes op de rager kunt u meer tandplak verwijderen dan met een tandenstoker. De haartjes op de rager vormen zich mee met de vorm van de tanden en kiezen. Ragers bestaan in de maten zeer small tot extra groot. Voor een optimaal resultaat is het belangrijk dat de rager met moeite tussen de tanden gaat. U dient tijdens het gebruik van de rager te voorkomen dat het metaal van de rager de tanden raakt.

Ragen is over het algemeen dus het beste, echter verschilt dit per persoon. Wanneer u niet voldoende ruimte heeft tussen de tanden en kiezen kunt u beter kiezen voor tandenstokers of flosdraad.

Gezond tandvlees bloed nooit, ook niet met ragen, flossen of stokeren.

Wilt u weten wat voor uw gebit het beste is? Vraag het aan uw tandarts tijdens uw volgende controle.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00