Wat is het verschil tussen stoken, ragen en flossen en welke optie wordt aangeraden?

30 December, 2019 11:54

Er bestaat veel onduidelijkheid over de reiniging van het gebit naast poetsen. Is dit wel echt nodig? En hoe vaak moet dit? Laten we voorop stellen dat het heel belangrijk is om naast het poetsen gebruik te maken van tandenstokers, ragers en flosdraad. Dit moet iedere dag gebeuren!

Waarom is het zo belangrijk om gebruik te maken van stokers, ragers en flosdraad?

Er bevindt zich 40% tandplak tussen de tanden en het tandvlees. Tandenborstels kunnen onmogelijk op deze plekken komen, hoe goed u ook poetst. 75% van de gaatjes die tandartsen aantreffen bevinden zich tussen de tanden. Deze gaatjes zijn simpelweg ontstaan door het gebrek aan goede mondverzorging met behulp van stokers, ragers en flosdraad. Daarnaast is de kans op tandvleesontstekingen veel groter als u geen gebruik maakt van deze hulpmiddelen. De bacteriën die zich in het tandplak begeven kunnen lekker hun gang gaan en ernstige schade aanrichten. Daarom is het van groot belang om goed tussen de tanden en het tandvlees in te reinigen.

Wat is het verschil tussen stokers, ragers en flosdraad?

Het grootste verschil in gebruik zit hem in de ruimtes die u tussen uw tanden en kiezen heeft. Zo is flossdraad het dunste en daarmee het meest geschikt voor kleine ruimtes. Flosdraad is wat lastig in gebruik dus de tandenstokers genieten de voorkeur boven flosdraad. Voor uitleg over hoe u flosdraad het best kunt gebruiken raden wij u aan om contact op te nemen met uw tandartspraktijk.

Goede tandenstokers hebben een driehoekige vorm, met een platte, smalle onderkant en zijn gemaakt van zacht hout. Bij het gebruik van tandenstokers moet u erop letten dat u de smalle, platte kant tegen het tandvlees plaatst, anders beschadigt u het tandvlees. Daarnaast is het belangrijk om te punt van de tandenstoker nat te maken met water of wat speeksel. Dit voorkomt breuk en splinters bij gebruik. U haalt de tandenstoker drie keer stevig heen en weer tussen uw tanden en kiezen.

De absolute voorkeur van deze drie opties ligt bij ragers. Dit omdat ragers zich aanpassen aan de ruimtes tussen uw tanden. Een tandenstoker is plat en kan daardoor nog tandplak missen, bij ragers is dit zeer onwaarschijnlijk omdat ragers dikker zijn en daardoor minder tandplak laten zitten. Ragers zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten, van xs tot xl. Het is belangrijk om erop te letten dat de ragers met wat moeite tussen de tanden en kiezen passen. Als de rager te klein is gaat deze te makkelijk door de ruimte heen en dit zorgt ervoor dat de tandplak niet optimaal verwijderd wordt. Voor adviezen over het gebruik en de maat van ragers kunt u terecht bij uw tandarts.

Voor meer informatie of behandelingen staan wij voor u klaar in onze praktijk, u kunt ons bereiken

via het volgende nummer: 079-3413939

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00