Gaatjes

Gaatjes, ook wel bekend als cariës, komen voor bij zowel kinderen als volwassenen. Gaatjes ontstaan wanneer bacteriën in de mond, suikers en zetmeel omzetten in zuren. Deze zuren tasten uw tandglazuur aan en uiteindelijk het tandbeen. Dit resulteert in kleine gaatjes of holtes in uw gebit. Gaatjes zijn erg vervelend, maar gelukkig kunnen ze efficiënt worden verholpen door uw tandarts. Maak een afspraak bij Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer om snel van de gaatjes in uw tanden of kiezen af te komen.

 • Groot team van ervaren tandartsen
 • Moderne tandartspraktijk in Zoetermeer
 • Extra zorg en aandacht voor angstige patiënten

Contact opnemen Bel 079 341 3939

Of schrijf u in als u nog geen patiënt bent bij Tandheelkundig Centrum de Leyens.

Hoe ontstaan gaatjes?

Cariës wordt dus veroorzaakt door bacteriën in tandplak. De bacteriën die in de tandplak zitten, scheiden zuren uit die funest zijn voor het tandglazuur en het tandbeen. Het consumeren van suikerhoudend voedsel of drankjes voedt deze bacteriën. Als u uw gebit niet goed reinigt, tasten die zuren het tandglazuur aan. Als de bacteriën door het tandglazuur heen zijn, zal het tandbeen aangetast worden. Op het moment dat de zuren door zijn gedrongen tot in het tandbeen, kunt u veel pijn ervaren. Het tandbeen is veel zachter dan het tandglazuur en in het tandbeen zal de cariës zich dus ook sneller uitbreiden. Als u gaatjes niet laat behandelen, kunnen de bacteriën zelfs doordringen tot aan de zenuw van uw tand.

Cariës symptomen

Een beginnend gaatje is vaak pijnloos en merkt u dus niet snel zelf op. Is het gaatje in een vergevorderd stadium, dan kunnen uw tanden of kiezen gevoelig worden of irritaties geven bij het eten of drinken. Enkele cariës symptomen kunnen zijn:

 1. Pijn: dit is vaak het eerste symptoom dat mensen merken. De pijn kan mild tot ernstig zijn en wordt meestal erger bij het eten of drinken van zoet, heet of koud voedsel en dranken.
 2. Gevoeligheid: u kunt gevoeligheid ervaren bij het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen.
 3. Zichtbare gaatjes of putjes in uw tanden: in latere stadia van tandbederf kunt u daadwerkelijk kleine gaatjes of putjes in uw tanden zien.
 4. Vlekken op uw tanden: witte, grijze, bruine of zwarte vlekken kunnen op uw tanden verschijnen als er tandbederf aanwezig is.
 5. Slechte adem of een slechte smaak in uw mond: deze kunnen worden veroorzaakt door de bacteriën die in de gaatjes leven.
 6. Kauwproblemen: als het tandbederf ernstig wordt, kan dit ervoor zorgen dat de vorm van de tand verandert, waardoor het kauwen pijnlijk of ongemakkelijk kan worden.

Als u een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij Tandheelkundig Centrum de Leyens. Vroege detectie en behandeling van gaatjes kunnen helpen om ergere problemen te voorkomen.

Super fijne tandarts. Ik heb eigenlijk een hekel aan de tandarts, maar de manier waarop ik hier geholpen ben maakt voor mij dat ik minder angstig in de stoel lig. Aardige tandarts en lieve assistente. Ook de gebitspreventie is een goede zaak, hier is mij uitgelegd hoe ik op de juiste manier mijn tanden poets/gebit onderhoud, waardoor de kans op gaatjes (en een nieuw tandartsbezoek) geminimaliseerd wordt.
M. Prinsze

U heeft cariës, wat nu?

Geen paniek, een gaatje is gelukkig eenvoudig te verhelpen. Zorg er wel voor dat u niet te lang wacht met een bezoek aan de tandarts. Als de bacteriën in het tandplak lang genoeg de kans krijgen om het glazuur aan te tasten zullen ze uiteindelijk het tandbeen en zelfs de zenuw bereiken. Hierdoor ontstaat er pijn bij warm en koud eten.

Bij periodieke controles, zoals geadviseerd ieder half jaar, zal de tandarts het gaatje ontdekken en vervolgstappen ondernemen. Heeft u last van uw gebit of denkt u een gaatje te hebben? Dan adviseren we u om contact met ons op te nemen.

Hoe we gaatjes (cariës) behandelen

Als er een gaatje in uw kies of tand is vastgesteld, volgen we een reeks stappen om het probleem aan te pakken en uw mondgezondheid te herstellen. We leggen graag de stappen van deze procedure uit:

 1. Boren: we beginnen de behandeling door het beschadigde deel van de tand of kies te boren. Hierbij verwijderen we de bacteriën die zich in de tand bevinden. Dit is essentieel omdat het gaatje anders steeds groter zou worden. Deze behandeling kan uiteraard ook onder verdoving uitgevoerd worden.
 2. Vullen: nadat het gaatje is geboord, vullen we hem op met composiet. Composiet is wit, waardoor de vulling niet afwijkt van de kleur van uw eigen gebit. Is het tandbederf te ver gevorderd? Dan is een wortelkanaalbehandeling nodig.
 3. Polijsten: we polijsten de vulling zodat hij niet te hoog is en u uw kaken goed op elkaar kunt zetten.
 4. Advies: bij een behandeling zonder verdoving kunt u na afloop direct weer eten en drinken. Echter, als u een behandeling heeft ondergaan mét verdoving, wordt het aangeraden om even te wachten voordat u weer gaat eten of drinken. Door de verdoving kunt u per ongeluk op uw wang bijten of uzelf verbranden aan hete dranken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn tot de verdoving volledig is uitgewerkt.

Gaatje vullen kosten

Het vullen van een gaatje is een vrij routinematige tandheelkundige behandeling, maar de kosten kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en de ernst van de aandoening. Deze variaties kunnen voortkomen uit verschillende factoren, zoals de grootte en locatie van het gaatje, het type vulmateriaal dat wordt gebruikt en de tijd die nodig is voor de procedure.

Voor een gedetailleerd overzicht van de kosten van deze en andere tandheelkundige procedures, verwijzen we u graag door naar onze tarievenpagina. Het is altijd verstandig om voorafgaand aan de behandeling te informeren naar de verwachte kosten, zodat u goed voorbereid bent.

Professionele en gezellige praktijk! Ook erg kindvriendelijk. Zowel bij mondpreventie als tandarts nemen ze uitgebreid de tijd voor je.

S. van der Hoeven

Gaatje in tand of kies? Maak een afspraak bij de tandarts

Bij een periodieke controle checken we altijd op tandbederf. Herkennen we de symptomen van cariës, dan stellen we direct een behandelplan op. Heeft u pijn in uw gebit of denkt u een gaatje te hebben? Maak dan een afspraak met een van onze tandartsen via 079 341 3939.

Adresgegevens

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Telefoonummer: 079 341 3939
WhatsApp: 06 121 577 10
E-mail: info@thcdeleyens.nl

Openingstijden

Maandag t/m donderdag
08.00 - 12.30 uur
13.30 - 16.30 uur
Vrijdag
08:00 - 15:00 uur

Telefonische bereikbaarheid

Maandag t/m donderdag:
09.00 – 12.30 uur
13.30 – 16.00 uur
Op Vrijdag van 9.00 – 15.00

Veelgestelde vragen over gaatjes in tand of kies

Hoe ziet een beginnend gaatje eruit?

Een beginnend gaatje, ook wel initiële cariës genoemd, is vaak moeilijk met het blote oog te zien. In de vroegste fase kan een gaatje zich manifesteren als een witte of bruine vlek op het glazuur van de tand of kies. Deze vlekken zijn in feite gebieden waar mineralen uit het tandglazuur zijn opgelost door de zuren die door bacteriën worden geproduceerd.

Kan ik een gaatje vullen met verdoving?

Ja dat kan zeker. Als de cariës erg diep zit, dan kiezen de meeste patiënten voor een verdoving. Liever een gaatje vullen zonder verdoving? Ook dat is bij ons mogelijk, u heeft hier zelf de keuze over.

Hoelang duurt het vullen van een gaatje?

Een gaatje vullen duurt niet lang. Soms kan dit slechts een kwartiertje in beslag nemen. Natuurlijk is dit per situatie anders en hangt het volledig af van de benodigde handelingen en de complexiteit van uw specifieke situatie. We streven er altijd naar om elke behandeling zo efficiënt en comfortabel mogelijk uit te voeren, waarbij we de hoogste standaarden van zorg hanteren.

Hoe kan ik gaatjes voorkomen?

Het is belangrijk om twee keer per dag uw tanden te poetsen met een fluoridetandpasta, dagelijks te flossen en gebruik te maken van tandenstokers of ragers. Ook is het essentieel om regelmatig een tandarts of mondhygiënist te bezoeken voor periodieke controles en professionele reiniging. Verminder daarnaast de consumptie van suikerhoudende dranken en snacks, omdat suikers de productie van schadelijke zuren door bacteriën bevorderen.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00