Implantologie

Een implantaat is een titanium schroef die in de kaak wordt geplaatst ter vervanging van de wortel van een tand of kies. Over deze schroef wordt een kroon, brug of prothese geplaatst om zo verloren elementen te vervangen.

Opbouw op implantaten

De opbouw van implantaten is afhankelijk van het aantal verloren tanden en kiezen. Voor de vervanging van één of twee losse tanden worden vaak kronen geplaatst. Bij het verlies van grotere delen van het gebit wordt vaak gekozen voor een gebitsprothese, zoals een klikgebit.

Implantaat van titanium

Een titanium implantaat is heel biocompatibel, wat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot. Hierdoor groeit het kaakbot tegen het implantaat aan. Tegenwoordig helen de implantaten in ongeveer 98% van de gevallen succesvol. Onder andere botherstel operaties, roken en diabetes kunnen het inhelen van implantaten belemmeren.

Botherstel operaties

In sommige gevallen is het niet mogelijk om een implantaat te plaatsen, omdat de kaak hiervoor te smal is. De implantoloog kan dan een botherstel operatie uitvoeren om dit op te lossen (Guided Bone Regeneration).

Behandelplan opgesteld door implantoloog

Bij Tandheelkundig Centrum de Leyens te Zoetermeer worden patiënten verwezen naar onze collega Adina Mosnegutu. Tijdens uw eerste consult zal de behandelaar met u het behandelplan doornemen. Na uw akkoord worden diverse afspraken ingepland:

1. Het onderzoek

Hierbij wordt de kaak in beeld gebracht door middel van röntgenologisch onderzoek. Dit is een belangrijk onderdeel van de behandeling. De implantoloog kan zo de stand van de zenuwen en dikte van het kaakbot bepalen. Bij onvoldoende kaakbot, wordt eerst een botherstel operatie worden uitgevoerd.

2. Inbrengen van implantaten

Tijdens de behandeling wordt u verdoofd, zoals u dat normaal ook gewend ben bij een tandartsbehandeling. In het geval dat er bot moet worden gegenereerd,  gebeurt dit onder narcose bij de kaakchirurg. Uw tandvlees wordt bij de behandeling opgeklapt en er wordt een gaatje geboord in de kaak. Dit gebeurt in verschillende fasen waarbij eerst een smalle boor wordt gebruikt en daarna steeds een bredere.  Als het gaatje groot genoeg is, wordt de schroef er in gedraaid. In sommige gevallen blijft de schroef boven het tandvlees uitsteken, ook wel 1e fase van inheling genoemd. In andere gevallen wordt het tandvlees over de schroef heen gehecht, ook wel fase 2 genoemd.  Deze twee fasen zijn afhankelijk van het implantatensysteem, conditie van het bot of eventuele behandelingen die nodig zijn om bot te generen. De implantoloog zal tijdens de onderzoek vaststellen met welke fase er zal worden gewerkt.

3. Inheling Fase

De implantaat is nu geplaatst. Het lichaam heeft nu tijd nodig om te herstellen. Gemiddeld duurt het ongeveer 3 maanden, voor men door kan gaan met de laatste fase, de restauratie fase. Tijdens deze drie maanden zal het kaakbot om de schroef heen groeien, zodat er voldoende stevigheid ontstaat om alle kauwkrachten op te vangen. U komt daarom na 3 maanden weer terug bij de implantoloog, zodat hij kan vaststellen of de schroef voldoende vast zit in de kaak. Als dit het geval is, wordt de volgende fase gestart.

4. Restauratieve fase

Zodra is vastgesteld dat de implantaat goed genoeg vastzit in de kaak, worden er afdrukken genomen. Aan de hand van deze afdrukken en in overleg met u, wordt er een kroon vervaardigd. In sommige gevallen kan een brug een betere oplossing bieden. De stiften die zijn geplaatst in de schroef worden dan in de afdrukken meegenomen, zodat de tandtechnieker de exacte positie van de schroeven kan zien. Van deze afdrukken worden gipsmodellen gemaakt en wordt aan de hand daarvan uw kroon of brug vervaardigd.

Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer

Tandheelkundig Centrum de Leyens is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer en de fiets. Automobilisten parkeren de auto nabij de praktijk. Fietsers kunnen de fiets voor de praktijk plaatsen. Komt u met de trein? Dan stapt u uit op station Zoetermeer. Vervolgens pakt u tram 3 en stapt u uit op het tramstation De Leyens. Vanaf daar is het nog geen vijf minuten lopen naar onze praktijk.

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer

Telefoon: 079 – 341 3939
Whatsapp: 06 121 577 10
E-mail: info@thcdeleyens.nl