Mondhygiënist Zoetermeer

Voor een optimale mondgezondheid is een goede mondhygiëne zeer belangrijk. Onze mondhygiënist helpt u daarom bij het goed schoon en fris houden van uw gebit. U kunt hierbij eventueel een combinatieafspraak maken bij de tandarts.

 • Specialisten met jarenlange ervaring
 • Een mondhygiënist met een zachte aanpak
 • Aanvullende begeleiding voor kinderen
 • Combinatieafspraak met de tandarts mogelijk

De meeste pijnklachten in de mond en andere tandheelkundige problemen ontstaan vanuit onvoldoende mondhygiëne. Ga regelmatig langs bij uw mondhygiënist, zij maakt uw gebit weer lekker schoon en fris, daarnaast helpt zij u uw mond en gebit effectief te verzorgen. Maak een afspraak of schrijf u in.

inschrijfformulier Bel 079 341 3939

Bekijk snel de informatie die u nodig heeft

Belang van preventieve mondzorg

Onze specialisten helpen u om uw mond in topconditie te houden, dit doen zij tijdens een afzonderlijke behandeling of tijdens een gecombineerde tandartsbehandeling. Met preventieve zorg van de mondhygiënist voorkomt u niet alleen problemen aan uw gebit, tandvlees en kaakgewricht; mondgezondheid is namelijk van groot belang voor de algehele gezondheid. Bacteriën kunnen zich via de mond snel naar de longen, darmen of bloedvaten verspreiden. Een gezonde mond is daarom een belangrijke barrière tegen verschillende soorten ziektes.

Veelvoorkomende mond- en gebitsklachten

Mond- en gebitsklachten komen veelvuldig voor. Heeft u één of meerdere van de onderstaande klachten? Maak snel een afspraak bij onze mondhygiëniste. U kunt hier zonder verwijzing van de tandarts terecht.

 • Uw tandvlees voelt pijnlijk aan
 • Het tandvlees heeft een rode kleur en/of is gezwollen
 • Uw tandvlees bloedt tijdens het poetsen
 • U heeft regelmatig last van een vieze smaak in de mond
 • U heeft last van een slechte adem
 • Er zit veel tandplak of tandsteen op uw tanden
 • Het tandvlees trekt zich terug rond de tanden
 • Uw tanden of kiezen zijn beweeglijk of zitten los
 • U schaamt zich voor gebitsklachten, verkleuringen of tandafbreuk

Naar contactpagina Bel 079 341 3939

Verloop van de behandeling

Het precieze verloop van uw behandeling hangt af van status van uw mondgezondheid en uw mondhygiëne. De mondhygiëniste begint de behandeling daarom met een uitvoerige controle van uw mond, hierbij kijkt ze naar de conditie van het tandvlees, tanden en mondholte.

Bepalen van de PPS score

De mondhygiënist noteert minimaal eenmaal per jaar de PPS-scores (Periodieke Parodontale Screening) van uw mond. Op basis van deze score kan zij eenvoudig een nieuw behandelplan opstellen.

PPS

Pocketdiepte

Uw mondgezondheid

1

t/m 3 mm

Het tandvlees is gezond, bloed niet en u heeft geen last van tandsteen.

2

t/m 5 mm

Aanwezigheid van matige verdiepte pockets

3

meer dan 6 mm

aanwezigheid van sterke sterk verdiepte pockets

PPS: Periodieke  Parodontale Screening wordt bepaald aan de hand van de pocketdiepte en mondgezondheid.
Cat: de categorie waarin u ingedeeld wordt is mede bepalend voor welke specialist u mag behandelen.

Pocketdiepte: dit is de afstand tussen de tandworteloppervlak en het omliggende tandvlees.

Behandelplan en (vervolg)behandelingen

Bij ernstige mond- of gebitsproblemen stelt de mondhygiënist een parostatus en behandelplan op. Deze neemt ze met u door zodat ze u vervolgens ook direct kan behandelen. Afhankelijk van de gevonden aandoeningen zijn er één of meerdere behandelingen en afspraken noodzakelijk. Tijdens deze behandelingen voert de mondhygiënist de onderstaande taken uit.

 • Het gebit reinigen en vrij maken van tandplak, tandsteen en aanslag
 • Fluoride aanbrengen op de tanden
 • Tanden of kiezen sealen en gladmaken
 • Ruwe worteloppervlaktes gladmaken
 • Adviseren over (aanvullende) gebits- en mondreiniging

Voorafgaand aan deze behandelingen kan de mondhygiënist uw mond lokaal verdoven.

Controle en nazorg

Circa 3 maanden na de behandelingen wordt de status van uw gebit opnieuw in kaart gebracht. De mondhygiënist kijkt of de gebitsproblemen in voldoende mate verhopen zijn. Als er problemen gevonden worden wordt er een aanvullende gebitsreiniging uitgevoerd. Hierna valt u in de nazorgfase. Afhankelijk van uw mondgezondheid worden er afspraken en controles ingepland bij de mondhygiënist, preventieassistent of paro-preventieassistent.

Afspraak bij de mondhygiënist of (paro-)preventieassistent

Bij ons in de praktijk kunt u terecht bij de mondhygiënist, paro-preventieassistent en preventieassistent. Onze preventieassistentes geven u informatie over het voorkomen van tandbederf en tandvleesontstekingen. Hiervoor geven zij onder andere advies over de verzorging van uw mond. Ook kunnen zij u alles vertellen over de gevolgen voor het gebit bij bepaalde eet- en drinkgewoonten, evenals roken.

De preventieassistent helpt patiënten met oppervlakkige tandsteenproblemen (categorie 1 uit de PPS-index). De paro-preventieassistent heeft een aanvullende opleiding gevolgd en mag pockets reinigen uit de categorie 1 en 2 uit de PPS-index.

Onze mondhygiënist (Romy Dao) heeft een hbo-opleiding gevolgd en wordt voortdurend getoetst op de nieuwste kwaliteitseisen. De mondhygiëniste begint waar het werk van de parp-preventieassistent eindigt: zij richt zich op preventie, zoals het voorkomen van tandvleesontstekingen en het ontstaan van gaatjes. U kunt bij de mondhygiënist ook terecht voor het behandelen van tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en (gevorderde) ontstekingen van het tandvlees.

Maak een afspraak Bel 079 341 3939

Onze specialisten voor mondhygiëne

 • Mondhygiënist Romy Dao
  Meer over:
  Mondhygiënist Romy Dao
  Mondhygiënist Romy Dao
 • Rachelle Galle
  Meer over:
  Rachelle
  Rachelle Galle
 • Preventie assistent Sarvenaz Tayeban
  Meer over:
  Preventie assistent Sarvenaz Tayeban
  Preventie assistent Sarvenaz Tayeban
 • Lane Da Silva
  Meer over:
  Lane Da Silva
  Lane Da Silva

Bent u benieuwd welke handelingen zij mogen verrichten? Lees dan ook dit blogbericht. Bekijk ook de rest van het team op de teampagina.

Kosten en vergoeding door de verzekering

De kosten voor de behandelingen welke door de mondhygiënist, paro-preventieassistente en de preventieassistente worden uitgevoerd zijn wettelijk vastgelegd. Alleen bij kinderen tot 18 jaar vallen deze kosten onder de basisverzekering, voor volwassenen worden tandheelkundige kosten altijd vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Heeft u echter geen aanvullende verzekering? Dan zijn de kosten geheel voor u.

Wilt u meer weten over de vergoeding van tandheelkundige behandelingen? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer

Tandheelkundig Centrum de Leyens is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer en de fiets. Automobilisten parkeren de auto nabij de praktijk. Fietsers kunnen de fiets voor de praktijk plaatsen. Komt u met de trein? Dan stapt u uit op station Zoetermeer. Vervolgens pakt u tram 3 en stapt u uit op het tramstation De Leyens. Vanaf daar is het nog geen vijf minuten lopen naar onze praktijk.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00