Gaan mondgezondheid en algehele gezondheid met elkaar hand in hand?

30 December, 2019 12:46

Wat is de relatie tussen mondgezondheid en algehele gezondheid? Is er eigenlijk wel een verband te vinden tussen deze twee? Het antwoord op de laatste vraag is: Ja deze is er. Er is bijvoorbeeld een verband tussen tandvleesproblemen en hartfalen en vroeggeboorte. Ook zijn mensen met diabetes gevoeliger voor ontstekingen in de mond en kunnen symptomen al heel vroeg geconstateerd worden.

Onderzoek:

Het verband tussen de algehele gezondheid en de gezondheid van de mond is al meermaals onderzocht. Er werd al langer gespeculeerd over het verband tussen de algehele gezondheid en mondgezondheid. Door onderzoek te doen zijn artsen erachter gekomen dat er daadwerkelijk een verband is. Langer bekend was dat een slechte mondgezondheid de kans op longontsteking, aderverkalking en hart en vaatziekte verhoogde, maar uit verschillende nieuwe onderzoeken is gebleken dat, mensen met een slechte mondgezondheid meer risico lopen op hersenaandoeningen zoals; dementie en de ziekte van Alzheimer. Daarnaast is er een verband ontdekt tussen tandverlies en darmkanker. Bij mensen met tandverlies is de kans op darmkanker 8% hoger dan bij andere mensen.

Daarnaast leidt een slechte mondgezondheid tot problemen in de mond met pijn tot gevolg. Deze pijn resulteert vaak bij oudere mensen in tekorten en ondervoeding.

 

Verband tussen algehele gezondheid en mondgezondheid:

Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen. Suikerziekte kan tandvleesontsteking verergeren. Bij een slechte mondhygiëne of parodontitis kunnen de bacteriën een longontsteking veroorzaken, met name bij bijvoorbeeld ouderen. Uit onderzoek is gebleken dat bij 43% van de ouderen die in een zorginstelling wonen en longontsteking hebben, deze longontsteking is veroorzaakt door bacteriën uit de mond. Parodontitis wordt gezien als risico factor bij hartinfarct en in zekere mate als risicofactor bij een herseninfarct. Ouderen met tandvleesproblemen hebben 17% meer kans op hart en vaatziekten dan mensen zonder tandvleesproblemen. Bij mensen onder de 65 jaar met tandvlees problemen is deze kans zelfs 44% hoger. Reuma, suikerziekte en overgewicht hebben allemaal in meer of mindere mate verband met een slechte mondverzorging.

Hoe kunt u deze risico’s vermijden?

Dagelijkse reiniging houdt u gebit gezond. Reinig uw gebit goed, doe dit door twee keer twee minuten per dag goed te poetsen. Maak naast het poetsen ook gebruik van flosdraad, stokers en ragers. Wilt u meer weten over hoe u het gebit op de juiste manier kunt reinigen? Lees dan de blog; gebitsreiniging, zo moet het!

Naast het goed reinigen van uw gebit is het belangrijk de gezondheid van uw gehele mond goed te laten controleren door een specialist. Bezoek daarom eens per half jaar uw tandarts, deze controleert niet alleen uw gebit maar de gezondheid van uw gehele mond. Wilt u meer weten over wat uw tandarts doet tijdens een periodieke controle? Lees dan de blog; Wat gebeurt er tijdens een periodieke controle?

Heeft u vragen of bent u onzeker over de gezondheid van uw mond? Neem dan contact op via onze website www.thcdeleyens.nl. Onze deskundige tandartsen staan voor u klaar.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00