Voor het eerst naar de tandarts

23 December, 2019 14:02

Het is heel belangrijk om tijdig met uw kind naar de tandarts te gaan. Veel ouders gaan pas met hun kind naar de tandarts als hij/zij vier jaar is, maar dat is eigenlijk iets te laat. Het is raadzaam om naar de tandarts te gaan wanneer uw kind twee jaar is. Dit heeft meerdere redenen. Een veel gemaakte fout is dat ouders denken dat het melkgebit nog niet echt uitmaakt, het wordt over een aantal jaar immers vervangen door het blijvende gebit. Dat is niet waar, problemen in het melkgebit werken door naar het blijvende gebit en dit kan vervelende gevolgen hebben.

Waarom is een gezond melkgebit belangrijk?

  • Wanneer melktanden vroegtijdig verloren gaan, kan dit ruimte(gebrek) en scheefstand in het blijvende gebit veroorzaken.
  • Wanneer het melkgebit in slechte staat verkeert, komt dit meestal door het verkeerd reinigen. Als dit een gewoonte is geworden, voert een kind dit vaak door bij het blijvende gebit. Dit zorgt voor een slechte mondhygiëne, wat vaak leidt tot vervelende mondproblemen.
  • Ontstekingen aan het melkgebit kunnen schade aan de nog niet doorgebroken blijvende tanden aanrichten.
  • Melktanden en kiezen met gaatjes kunnen de al doorgekomen, blijvende tanden aantasten.

Het voorkomen van tandartsangst bij kinderen

Als ouder speelt u een grote rol wat betreft het ontwikkelen van tandartsangst bij jonge kinderen. Peuters zijn zeer vatbaar voor signalen, daarom is het belangrijk dat u zelf niet bang bent voor de tandarts. Als u angst uitstraalt of laat merken dat u bang bent, zal uw kind dit overnemen en ook tandartsangst ontwikkelen. Wanneer u bang bent voor de tandarts, is het dus beter om uw partner of een andere goede bekende mee te laten gaan. Daarnaast is het belangrijk om uw kind te laten wennen. Neem uw kind eerst mee naar uw controle en leg uit wat er gebeurt, als uw kind het toelaat kunt u hem al even in de stoel laten zitten of op uw schoot nemen. Vertel naast wat er gebeurt, ook waarom dit gebeurt, dat het niet eng is en geen pijn doet.

Verder is het zeer belangrijk om het gebit van uw kind goed te reinigen om ervoor te zogen dat er weinig tot geen mondproblemen optreden. Daardoor hoeft de tandarts geen ingrijpende dingen in de mond van uw kind te doen en zullen er geen traumatische ervaringen ontstaan.

Zorg voor een kindvriendelijke tandarts

Het is heel belangrijk dat uw kind zich fijn voelt bij de tandarts, wij bij Tandheelkundig Centrum de Leyens doen er alles aan om uw kind op zijn gemak te stellen. We werken met poetsdiploma’s, beloningen en hebben geduldige tandartsen die aan u en uw kind uitleggen wat ze precies doen. Het uitleggen van de handelingen voorkomt onrust en minimaliseert de angst. Bent u of is uw kind zeer bang voor de tandarts? Overleg met uw tandarts wat jullie kunnen doen, mocht dit niet helpen dan kunt u altijd nog naar een gespecialiseerde tandarts gaan.

Tandheelkundig Centrum de Leyens

Voor meer informatie over het voorkomen van tandartsangst bij jonge kinderen of onze andere behandelingen staan wij voor u klaar in onze praktijk, u kunt ons bereiken via 079 341 3939.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00