Hoe ontstaan gaatjes?

30 December, 2019 12:43

Gaatjes ontstaan wanneer het gebit niet voldoende wordt gereinigd. Als het gebit niet goed genoeg gereinigd wordt met behulp van de tandenborstel, flosdraad, tandenstokers en ragers krijgt tandplak de kans om zich aan de tanden en kiezen te hechten. In tandplak zitten bacteriën die zuren afscheiden. Naarmate tandplak langer op de tanden zit zullen de zuren zich in het glazuur bijten waardoor er uiteindelijk gaatjes, of wel cariës ontstaan.

Een gaatje, wat nu?

Geen paniek, een gaatje is te verhelpen. Zorg er wel voor dat u niet te lang wacht met een bezoek aan de tandarts. Wanneer de bacteriën in het tandplak lang genoeg de kans krijgen om het glazuur aan te tasten zullen ze uiteindelijk het tandbeen en zelfs de zenuw bereiken. Hierdoor ontstaat er pijn bij warm en koud eten. Bij een regelmatig bezoek aan de tandarts, zoals geadviseerd ieder half jaar, zal de tandarts het gaatje ontdekken en vervolgstappen ondernemen. Heeft u last van uw gebit of denkt u een gaatje te hebben? Dan wordt geadviseerd om naar uw tandarts te gaan.

Praatjes vullen geen gaatjes, maar wat dan wel?

Als er een gaatje gevonden is zal de tandarts beginnen met boren. Dit houdt in dat er een gaatje in de beschadigde tand of kies wordt geboord en worden de bacteriën die zich in de tand bevinden verwijderd. Dit is belangrijk om te doen want als de bacteriën blijven zitten, wordt het gaatje steeds groter. Als het gaatje is geboord zal dit gevuld worden met composiet. Composiet is een witte vulling, de grijze amalgaan vullingen die we van vroeger kennen worden niet meer gebruikt. Dit omdat amalgaan voor 50% uit kwik bestaat, dit is een zwaar metaal dat niet goed is voor de gezondheid. Composiet hoeft niet uit te harden waardoor de gevulde tand/kies direct gebruikt kan worden. Echter na een verdoving wordt wel afgeraden om te eten of te drinken. Dit omdat je door de verdoving hard op je wang of tong kan bijten en je je bij warme dranken kan verbranden.

Vermoed u dat u een gaatje heeft? Onze tandartsen helpen u graag! Neem contact met ons op via het volgende nummer: 079-3413939

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag tussen
08:00-12:30,
13:30-16:30.