Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een van de meest besproken tandheelkundige behandelingen. Door onze ervaringen op het gebied van endodontologie is de behandeling bij Tandheelkundig Centrum de Leyens vrijwel pijnloos. Maak bij ons een afspraak en laat uw wortelkanaal behandelen door onze zeer ervaren tandartsen.

  • Een ontspannen en prettige sfeer
  • Duidelijke uitleg over de wortelkanaalbehandeling
  • Ervaring met angstige patiënten
  • Klantvriendelijke en betrouwbare tandartsen

inschrijfformulier Bel 079 341 3939

Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling?

De wortelkanaalbehandeling zelf vindt plaats in een aantal stappen:

  1. We maken eerst een röntgenfoto van de kaak. Met deze foto bekijken we de wortelkanalen om te zien waar de ontsteking precies zit.
  2. Voor de behandeling krijgt u eerst een verdoving en wordt er gecheckt of u nog pijn voelt. Wanneer het tandweefsel al is afgestorven, hoeft u in sommige gevallen niet verdoofd te worden.
  3. Na het verdoven verwijderen we het dode weefsel. De tandarts boort de tand of kies open en haalt vervolgens met vijltjes het ontstoken weefsel uit het kanaal.
  4. Daarna reinigen we de kies of tand met een desinfecterend middel en vult de tandarts het kanaal weer.

Wanneer heeft u deze behandeling nodig?

Het is niet altijd direct te merken of een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. In sommige gevallen is er een hevige pijn aan de tanden of kiezen, maar soms zijn er ook geen merkbare symptomen en klachten. Wanneer u voortdurend last heeft van tanden en kiezen die extra gevoelig zijn voor warm en koud of u heeft een kloppende pijn, is het van belang dat u contact opneemt met de tandarts. Ontstoken tandweefsel geneest niet meer vanzelf en dient verwijderd te worden met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u de ontsteking niet laat behandelen, loopt u het risico op grotere problemen.

Duur van de behandeling

De tijdsduur van een wortelkanaalbehandeling hangt af van het aantal te behandelen wortelkanalen. Een behandeling aan een kies met drie of vier kanalen duurt langer dan een behandeling aan een voortand met maar één kanaal. De gemiddelde tijd verschilt van een half uur tot twee uur. De tandarts deelt van tevoren mee hoelang de behandeling gaat duren. Wanneer het nodig is, wordt de behandeling verspreid over meerdere afspraken.

Een pijnloze wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is over het algemeen niet pijnlijk. Toch zijn veel mensen angstig. Voor de behandeling worden de te behandelen plekken immers goed verdoofd. Voordat de tandarts begint met zijn werkzaamheden checkt hij of zij eerst of u nog pijn voelt. In dat geval krijgt u extra verdoving om de behandeling pijnloos te laten verlopen.

Napijn van wortelkanaalbehandelingen

Na de wortelkanaalbehandeling blijft uw tand of kies vaak nog wel een aantal dagen gevoelig. Om deze pijn tegen te gaan raden wij u aan om paracetamol te gebruiken. De napijn ontstaat door het spoelen met ontsmettingsmiddel en het vullen van de tand of kies. Is de pijn na een week nog steeds niet weg? Neem in dat geval contact met ons op.

Een wortelkanaalbehandeling bij angstige patiënten

Bij Tandheelkundig Centrum de Leyens werken tandartsen die jarenlange ervaring hebben met het behandelen van angstige patiënten. Onze manier van werken wordt als fijn ervaren door patiënten die aan hebben gegeven angstig te zijn voor behandelingen bij een tandarts. Tijdens de eerste intake reserveren we ruime tijd om de angsten in kaart te brengen. Het gaat hierbij voornamelijk om oorzaken als:

  • Angst die doorgegeven is door ouders
  • Ervaringen uit het verleden
  • Het imago van de tandarts

In alle gevallen blijft de eerste kennismaking met de patiënt belangrijk. Door een vertrouwensband te creëren is het voor patiënten makkelijker om zich over te geven aan de tandarts. Een goede uitleg, de tijd nemen voor de patiënt, begrip tonen voor de angsten en vooraf en tijdens de behandeling duidelijk communiceren hebben een positief effect op het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling bij angstige patiënten.

Contact

Wanneer u vragen heeft of meer informatie wilt, neemt u contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@thcdeleyens.nl of te bellen naar 079 341 3939. Wij zijn van maandag t/m donderdag telefonisch bereikbaar van 09:00 tot 12:30 uur en van 13:30 tot 16:00. Op vrijdag zijn wij bereikbaar van 09:00 tot 15:00.

Vraag consult aan  Nieuwe patiënten

Veel gestelde vragen

Als tandarts krijg je regelmatig vragen over de wortelkanaalbehandeling, wij hebben hieronder enkele vragen en antwoorden voor je uitgelicht.

Hoe voorkom ik een ontstoken wortelkanaal?

Allereerst is het belangrijk dat u uw gebit regelmatig laat controleren bij de tandarts en laat reinigen door de mondhygiënist. Wij raden daarom aan om ieder halfjaar voor controle langs te komen. Een ontstoken wortelkanaal kan soms een lange tijd onopgemerkt blijven. Een tandarts is in staat om ontstoken tandweefsel tijdig te herkennen en u advies te geven of een aanvullende behandeling nodig is. Verder is het ook belangrijk om uw tanden tweemaal per dag goed te poetsen. Voorkomen blijft beter dan genezen!

Wat zijn de risico's van deze behandeling?

De wortelkanaalbehandelingen verlopen bijna altijd goed. Toch kan het voorkomen dat de iets anders loopt dan gepland. De vijltjes die de tandarts gebruikt zijn flexibel, zodat deze eenvoudig de vorm van de tandwortel kunnen volgen. Het kan echter gebeuren dat het vijltje een gaatje maakt in de tandwortel of dat het vijltje afbreekt. De kans op een nieuwe ontsteking is klein. Maar mocht dit voorkomen, dan kan de tandarts deze behandeling opnieuw uitvoeren. Als de ontsteking niet verdwijnt kan de tandarts u doorverwijzen naar een endontoloog of kaakchirurg voor een wortelpuntoperatie. In uitzonderlijke gevallen is trekken noodzakelijk, deze complicaties komen echter zelden voor.

Wordt er ook een kroon geplaatst?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling  wordt een kies of tand van binnen uitgehold en schoongemaakt. De aanwezige zenuw wordt verwijderd, met als gevolg dat het element droog wordt en grotere kans heeft op breuk. Het advies is daarom om een jaar na een wortelkanaalbehandeling het element te voorzien van een kroon. Deze kroon dient in dat geval ter versteviging van de tand, zodat het risico op een breuk veel kleiner wordt. Uw tandarts kan u meestal direct na de wortelkanaalbehandeling informeren over de noodzaak van een kroon. Indien nodig en mogelijk wordt de kroon een jaar na de wortelkanaalbehandeling geplaatst.

Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer

Tandheelkundig Centrum de Leyens is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer en de fiets. Automobilisten parkeren de auto nabij de praktijk. Fietsers kunnen de fiets voor de praktijk plaatsen. Komt u met de trein? Dan stapt u uit op station Zoetermeer. Vervolgens pakt u tram 3 en stapt u uit op het tramstation De Leyens. Vanaf daar is het nog geen vijf minuten lopen naar onze praktijk.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00