Kiespijn

Kiespijn is een klacht waar veel mensen mee kampen. Helaas is de oorzaak van kiespijn niet altijd bekend. Het is belangrijk dat u bij aanhoudende kiespijn zo snel mogelijk een afspraak maakt bij de tandarts. De tandartsen van Tandheelkundig Centrum de Leyens achterhalen vaak op eenvoudig de oorzaak van uw tandpijn. Dankzij onze deskundigheid en diverse behandelingsmogelijkheden helpen wij u snel van uw kiespijn af. Zo voorkomt u tevens een complexere behandeling in de toekomst.

 • Snel van uw kiespijn af
 • Voorkom een complexe behandeling
 • Ervaren en deskundige tandartsen

Wilt u een afspraak inplannen? Bel ons via 079 341 3939. Of plan uw afspraak in via de onderstaande knoppen.

Maak een afspraak Nieuwe patiënten

Bekijk snel de informatie die u nodig heeft

Symptomen kiespijn

Vaak zijn de eerste tekenen van kiespijn merkbaar tijdens het eten of drinken. Het nuttigen van warm of koud voedsel leidt tot een pijnlijke steek in de tand of kies. Daarnaast kunt u de volgende symptomen ervaren:

 • Het tandvlees rondom de kies is dik
 • Bloedend tandvlees
 • Kloppende of zeurende pijn
 • Pijn bij het nuttigen van koud of warm voedsel
 • Hoofdpijn of koorts

Heeft u last van de bovenstaande symptomen? Wacht niet te lang. De kans dat de pijn verergert en de gezondheid van uw gebit achteruitgaat is groot. Wanneer u niet direct terechtkunt bij de tandarts, kunt u in de tussentijd een pijnstiller slikken. Let wel op: dit pakt niet de oorzaak van het probleem aan.

“Wekenlang liep ik rond met kiespijn. Ik zocht de oorzaak van mijn kiespijn op, maar ik wist niet zeker waar mijn kiespijn door werd veroorzaakt. Dankzij de tandarts van Tandheelkundig Centrum de Leyens weet ik nu dat de tandpijn komt door een tandvleesontsteking. Tandarts Fabio Rigutto heeft mij snel van mijn kiespijn af geholpen”

Oorzaken van kiespijn

Kies- of tandpijn kan verschillende oorzaken hebben. Acute kiespijn heeft vaak een andere oorzaak dan zeurende kiespijn. Wellicht ervaart u alleen tandpijn wanneer u warm of koud voedsel eet, of u heeft last van een constante pijn in de mond. Beide vormen van kiespijn worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een slechte mondhygiëne, die vervolgens leidt tot diverse gebitsproblemen. Bekijk hieronder wat de pijn kan veroorzaken:

Tandabces

Een tandabces is een pijnlijke zwelling in de mond. Het abces wordt veroorzaakt een afgestorven zenuw in de kies wat leidt tot een ontsteking aan de wortelpunt. Vaak geeft een abces een dikke gele vloeistof (pus) af en lijkt op een puistje. We maken onderscheid tussen een tandvleesabces en een tandabces. Het abces kan acuut ontstaan of chronisch zijn. Een acuut abces is in de meeste gevallen pijnlijk. De pijn ontstaat plotseling. Een chronisch abces is daarentegen vaak niet pijnlijk en wordt daarom niet altijd opgemerkt. Door middel van röntgenfoto’s kunnen we het abces in kaart brengen.

Tanderosie

Tanderosie is het slijten of oplossen van het tandglazuur. Dit gebeurt door zuren uit voedsel en dranken. Tanderosie dient zo spoedig mogelijk aangepakt te worden. Eenmaal verdwenen glazuur komt namelijk niet meer terug. Wanneer tanderosie niet wordt behandeld, kan het glazuur in zijn geheel oplossen. In het beginstadium merkt u weinig van tanderosie. Pas in een later stadium zult u last krijgen van gevoelige tanden. Ook het uiterlijk van het gebit kan op den duur veranderen. De tanden worden geler en kleiner.

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. U kunt een tandvleesontsteking herkennen aan rood, opgezwollen en soms bloedend tandvlees. Een ontsteking van het tandvlees ontstaat door bacteriën in de tandplak. Wanneer u tandplak niet goed verwijdert, verkalkt deze tot tandsteen. Tandsteen zal de tandvleesontsteking verergeren. Hierdoor kan o.a. kiespijn optreden.

Cariës

Cariës wordt in de volksmond ook wel gaatjes genoemd. Gaatjes zijn de bekendste oorzaak van kiespijn. Een gaatje ontstaat door bacteriën in tandplak. Deze bacteriën zetten suikers uit voedsel om in zuren. Dit zuur tast vervolgens het tandglazuur aan, waardoor er op den duur een gaatje ontstaat. Een gaatje kan ervoor zorgen dat een zenuw bloot komt te liggen.

Teruggetrokken tandvlees

Wanneer u uw tanden te hard poetst, kan het tandvlees zich terugtrekken. Hierdoor komen de halzen van de tanden en kiezen bloot te liggen. Ook kan het tandvlees zich terugtrekken door een ontsteking van het tandvlees, door ouderdom of door een slechte mondverzorging. De tandhalzen bevatten geen glazuur, waardoor er bij het eten en drinken tandpijn kan ontstaan.

Aanhoudende wortelpuntontsteking

Een aanhoudende wortelpuntontsteking ontstaat na een wortelkanaalbehandeling. Soms is het niet mogelijk om het  kanaal tot aan de wortelpunt schoon te maken. De wortelpunt kan bijvoorbeeld krom staan, of het wortelkanaal is opgesplitst in kleine kanaaltjes. Op deze manier kan er bij de wortelpunt een ontsteking blijven. In sommige gevallen ontstaan er pijnklachten bij een wortelpuntontsteking.

Tandenknarsen

Bij stress kunt u uw tanden knarsen of op elkaar klemmen. Dit kan ook pijnklachten geven. In sommige gevallen kan de zenuw zo overbelast raken, dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is om van de pijn af te komen of breekt een deel van één of meerdere tanden. Klemt of knarst u veel? Neem dan contact met ons op voor een knarsplaat. Zo voorkomt u dat uw tanden en kiezen overbelast raken en de zenuw beschadigen.

Sinusitis

Sinusitis ook wel bekend als een neusbijholteontsteking ontstaat wanneer de holten vollopen en verstopt zitten, vanwege een verkoudheid of hooikoorts. Dit kan pijnklachten geven aan uw kiezen in de bovenkaak. Hierbij adviseren we om twee weken te stomen. Indien de klachten aanhouden terwijl u niet meer verkouden bent, neemt u contact op met de praktijk.

Wat kunt u zelf doen tegen kiespijn?

Het liefst wilt u zo snel mogelijk van uw kiespijn afkomen. Bij kiespijn adviseren we altijd om zo snel mogelijk contact op te nemen met de praktijk. Ga vooral niet zelf aan de slag met verschillende middeltjes! Dit kan namelijk averechts werken. Uitstel resulteert altijd in uitgebreidere behandeling en hogere kosten. Maak een afspraak bij Tandheelkundig Centrum de Leyens en wij zorgen ervoor dat u zo snel mogelijk van uw kiespijn afkomt. In de tussentijd kunt u een pijnstiller innemen om de pijn te verzachten. Let wel op voor overmatig gebruik van Ibuprofen in verband met maagklachten.

Kiespijn voorkomen

Een goede mondhygiëne is de beste manier om de kans op kiespijn te verkleinen.

 • Poets uw tanden tweemaal per dag en gebruik hierbij kleine, ronddraaiende bewegingen.
 • Om het tandvlees te beschermen is het ook aan te raden om een zachte borstelkop te gebruiken.
 • Hard drukken tijdens het tandenpoetsen is niet noodzakelijk.
 • Flossen is essentieel om de ruimten tussen de tanden schoon te maken.
 • Het is verstandig om zure en koolzuurhoudende drankjes te vermijden, zoals sinaasappelsap, cola of energiedranken.
 • Ga regelmatig naar de tandarts en breng een bezoek aan de mondhygiënist.

Wanneer moet u naar de tandarts?

Ga zodra u kiespijn heeft zo snel mogelijk naar de tandarts. De tandarts van Tandheelkundig Centrum de Leyens helpt u graag van uw kiespijn af. Ook wanneer u bang bent om naar de tandarts te gaan, kan Tandheelkundig Centrum de Leyens de oplossing bieden. Wij zijn namelijk ook angsttandarts. Wij zorgen er graag voor dat de behandeling comfortabel en pijnloos verloopt.

‘De vriendelijke tandarts bij Tandheelkundig Centrum de Leyens heeft mij deskundig advies gegeven over het voorkomen van kiespijn.’

Onze specialisten verhelpen graag uw kiespijn

Ons tandheelkundige team met tandartsen en mondhygiënisten helpen u graag wanneer u last heeft van kiespijn.

 • Tandarts Fabio Rigutto
  Meer over:
  Tandarts Fabio Rigutto
  Tandarts Fabio Rigutto
 • Tandarts Vicky Mele
  Meer over:
  Tandarts Vicky Mele
  Tandarts Vicky Mele
 • Mondhygiëniste Romy Dao
  Meer over:
  Mondhygiëniste Romy Dao
  Mondhygiëniste Romy Dao

Maak een afspraak bij Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer

Heeft u een vraag of wilt u graag een afspraak maken bij Tandheelkundig Centrum de Leyens? Dit kan door te bellen naar 079 341 3939. Of plan uw afspraak eenvoudig online in via de onderstaande knop. Bent u niet eerder in onze praktijk geweest? Dan kunt u zich eerst inschrijven.

Maak een afspraak  Bel 079 341 3939

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00