Gebitsslijtage

Heeft u last van gevoeligheid aan uw gebit? Dan kan gebitsslijtage hier de oorzaak van zijn. Hoewel slijtage aan de tanden bij iedereen voorkomt, gaat dit bij sommige mensen in een versneld proces. Heeft u gevoelige tanden en/of kiezen en wilt u weten of dit door gebitsslijtage komt? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder in ons tandheelkundig centrum in Zoetermeer.

  • Advies en behandeling op maat
  • Tandartsen met ervaring
  • Behandeling speciaal voor angstige patiënten

Of schrijf u in als u nog geen patiënt bent bij Tandheelkundig Centrum de Leyens.

Wat houdt gebitsslijtage in?

Gebitsslijtage is een tandheelkundige aandoening die ontstaat door het verlies van tandweefsel. Deze aandoening komt helaas bij iedereen voor en is in de loop van tijd waarneembaar. Dit noemen we ook wel fysiologische slijtage. Bij sommige mensen verloopt de slijtage aan de tanden echter sneller dan normaal. In dat geval noemen we het pathologische slijtage.

Wat zijn gevolgen of symptomen van gebitsslijtage?

Gebitsslijtage is in sommige gevallen herkenbaar aan verschillende symptomen. Toch hoeft u niet altijd klachten te ervaren. Zorg daarom dat u vaak genoeg de tandarts bezoekt, zodat we het vroegtijdig bij u signaleren. Ervaart u een van onderstaande symptomen? Neem dan contact met ons op.

Tanden en/of kiezen zijn gevoeliger

Als gevolg van de wegslijtende tandglazuurlaag, kan uw gebit bij het consumeren van warm of koud eten en drinken gevoeliger zijn.

Verkleuring en/of verandering van de vorm van uw tanden en kiezen

Door gebitsslijtage kunnen tanden en kiezen verkleuren en hun natuurlijke vorm verliezen. Dit is in veel gevallen vaak het meest zichtbaar bij de voortanden.

Slechter functioneren van uw gebit

Door het afslijten van uw tanden en kiezen kan de beet van het gebit veranderen. Dit kan resulteren in vervelende kaakklachten, niet meer kunnen kauwen en/of niet meer kunnen praten.

Maak een afspraak

Ervaart u één of meer van de bovenstaande klachten? Maak dan via de onderstaande buttons een afspraak bij Tandheelkundig Centrum de Leyens, zodat we een passende behandeling bij u uit kunnen voeren.

Mogelijke oorzaken van snellere gebitsslijtage?

Slijtage van het gebit is een normaal proces dat bij iedereen voorkomt. Toch zijn er oorzaken, waardoor het proces zich versnelt met als gevolg steeds korter wordende tanden en/of kiezen en het wegslijten van de glazuurlaag op de tanden. Voorbeelden van oorzaken zijn gewoonten als nagelbijten, kauwen/kluiven op een pen of potlood en te hard poetsen (abrasie) en/of poetsen met een schurende tandpasta.

Twee andere oorzaken lichten we graag extra toe:

Tanderosie

De oorzaak van tanderosie ligt bij het inwerken van zuur, omdat de glazuurlaag van uw tanden hier een hoge gevoeligheid voor heeft. Ondergaat uw tandglazuur te veel zuuraanvallen, dan slijt het sneller weg. Deze vorm van slijtage is echter wel tegen te gaan door kritisch te kijken naar uw dagelijkse voedingspatroon. Door minder producten te eten en te drinken die zuren bevatten, voorkomt u gebitsslijtage.

Tandenknarsen

Ook tandenknarsen kan zorgen voor een snellere slijtage van het gebit. Door hard te knarsen met uw tanden of tandklemmen kunt u flinke schade aanrichten aan uw gebit. Dit geldt voor volwassenen en kinderen.

Veelgestelde vragen over gebitsslijtage

Heeft u vragen over gebitsslijtage of ervaart u momenteel klachten die bij deze aandoening passen? We geven graag antwoord op de meest gestelde vragen. Geen antwoord gevonden op uw vraag? Neem dan contact met ons op door te bellen naar of stuur een WhatsAppbericht naar 06 – 121 577 10.

Hoe voorkom ik versnelde gebitsslijtage?

Het is belangrijk dat u minstens tweemaal per dag uw tanden poetst om achtergebleven etensresten weg te poetsen. Let daarnaast op uw dagelijkse inname van producten die zuren bevatten. Frisdrank, snoepjes en energydrinks zijn goede voorbeelden van producten die u beperkt moet consumeren. Zo voorkomt u te veel zuuraanvallen voor het gebit.

Herstelt het gebit schade door gebitsslijtage zelf?

Nee, schade ontstaan door gebitsslijtage kan het gebit zelf niet herstellen. Versleten tanden en kiezen groeien niet terug. Wel is verdere slijtage te voorkomen en weefselschade en vervormingen van de tanden en kiezen te herstellen met een behandeling.

Last van gebitsslijtage? Maak een afspraak bij Tandheelkundig Centrum de Leyens.

Ervaart u klachten van gebitsslijtage en wilt u hiervan af? Maak dan via de onderstaande buttons een afspraak bij Tandheelkundig Centrum de Leyens. Onze tandheelkundig specialisten helpen u graag verder met een behandeling die past bij uw situatie, zodat u weer klachtenvrij door het leven gaat.

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer

Telefoon: 079 – 341 3939
Whatsapp: 06 121 577 10
E-mail: info@thcdeleyens.nl