Mondhygiënist

Bij Tandheelkundig Centrum de Leyens kunt u naast tandheelkundige behandelingen ook terecht voor mondhygiëne. Heeft u al een tandarts, maar zoekt u nog een goede mondhygiënist? Dan kunt u voor alleen de mondhygiëne ook bij ons terecht. Wij zullen dan een behandelplan met u bespreken en terugkoppelen naar uw eigen tandarts.

Ervaren mondhygiënist Prescilla Redan

Onze mondhygiënist Prescilla Redan is al vanaf 2003 werkzaam in het vak. Vanwege haar affiniteit met kinderen heeft zij haar certificaat kindertandverzorgster behaald. Prescilla heeft tevens haar eigen praktijk in Rotterdam en werkt op de dinsdagen en donderdagen bij ons in de praktijk. Zij is te omschrijven als een hele lieve, warme en sociale vrouw met een zachte hand. Zij is altijd erg bekommerd om haar patiënten en kan de behandelingen pijnloos uitvoeren.

U kunt bij haar terecht voor de volgende aandoeningen:

 • Tandvleesontsteking (gingivitis)
 • Kaakbot ontsteking (parodontitis)
 • Tandsteen verwijderen
 • Polijsten van het gebit
 • Instructies

Ontstoken tandvlees (gingivitis)

Ontstoken tandvlees is in veel gevallen te herkennen aan roodheid, zwelling of bloedingen aan de rand van het tandvlees. Ontstoken tandvlees doet zelden pijn, maar kan tijdens het gebruik van tandenstokers, ragers of flosdraad gevoelig zijn. Daarnaast kan het zorgen voor een slechte adem en een vieze smaak. Bij rokers zijn symptomen van ontstoken tandvlees over het algemeen minder opvallend. Nicotine beperkt de doorbloeding van het tandvlees, waardoor een eventuele ontsteking minder snel bloed.

Oorzaak van ontstoken tandvlees

De belangrijkste boosdoener is de plak die zich langs de rand van het tandvlees en tussen de tanden en kiezen bevindt. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat het tandvlees gaat ontsteken. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich weer gemakkelijk nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken.

Ontstoken tandvlees voorkomen

Een handig hulpmiddel om plak zichtbaar te maken is een plakverklikker. Dat is een kauwtablet met kleurstof die de plak op de tanden en kiezen kleurt. Ontstoken tandvlees geneest alleen als u de tanden met extra aandacht poetst. Dat betekent: naast tweemaal daags poetsen één keer per dag zorgvuldig alle plak tussen de tanden en kiezen verwijderen. U kunt hiervoor tandenstokers, ragers of flossdraad gebruiken.

Als u ondanks een goede mondhygiëne toch tandvleesproblemen hebt, raadpleeg dan uw tandarts of mondhygiënist. Als het u niet lukt een goede mondhygiëne vol te houden, kunt u de tandarts of mondhygiënist vragen om u hierbij te begeleiden.

Waarom een mondhygiëniste?

Het gebit is een belangrijk onderdeel van het gezicht en is direct zichtbaar. Het is daarom wel zo prettig als u kunt lachen en praten zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over een slechte adem, vieze smaak of aanslag en tandsteen. Daarnaast is een gezonde mond erg belangrijk voor het behoud van uw tanden en de reset van uw lichaam. Onsteking aan het tandvlees kan, zonder dat u dat doorheeft, leiden tot schade aan uw gebit, kaakbot en zelfs verlies van tanden en kiezen.

Het is in ieder geval belangrijk naar de mondhygiëniste te gaan als u last heeft van:

 • Pijnlijk tandvlees;
 • Bloedend tandvlees (vooral bij poetsen);
 • Vieze smaak en slechte adem;
 • Losstaande of verplaatsbare tanden;
 • Rood en gezwollen tandvlees;
 • Terugtrekkend tandvlees;
 • Schaamte door mondproblemen.

Wat doet de mondhygiëniste?

Wat de mondhygiëniste precies doet en hoeveel tijd het kost hangt natuurlijk af van de aard en de ernst van eventuele problemen. Om problemen in uw mond te signaleren is het belangrijk regelmatig voor controle langs te komen. Tijdens deze controle voert de mondhygiënist een mondonderzoek uit. Afhankelijk van de ernst en de aard van de gesignaleerde problemen stelt ze een parostatus op. Hierbij wordt de conditie van uw tandvlees in kaart gebracht. Op basis van deze gegevens maakt de mondhygiëniste een behandelplan en wordt deze met u besproken.

Tandsteen verwijderen

Geringe tandsteen wordt bij ons vaak al tijdens de controle verwijderd.  Indien de hoeveelheid groot en de locatie (tandsteen kan zich ook onder het tandvlees bevinden) van het tandsteen lastig te bereiken is, worden de patiënten doorgestuurd naar de mondhygiëniste. Zij neemt ongeveer 30 minuten de tijd om alle tandsteen nauwkeurig te verwijderen. Het kan hierbij voorkomen dat de patiënt een keer terug moet komen indien er al geruime tijd geen tandsteen meer is verwijderd, en het niet lukt om de mond in 1 sessie te reinigen.

Controle en preventie

Als tijdens een periodieke controle opvalt dat de mondhygiëne van de patiënt dermate slecht is, wordt een patiënt verwezen naar de mondhygiëniste voor een grondige instructie. Zelf de mond thuis schoon kunnen houden, is namelijk een belangrijke preventieve zaak. Voorkomen is immers beter dan genezen!

In onze praktijk worden paroprotocollen uitgevoerd door de mondhygiëniste.

 • Bij een diagnose van parodontitis (ontstoken tandvlees en pocketvorming rondom de tanden) door uw mondhygiëniste wordt u geadviseerd om bij de mondhygiëniste  een parostatus en röntgenfoto`s te laten maken.
 • Na het afnemen van de parostatus wordt er een behandelplan opgesteld.
 • Uw mondhygiëniste gaat u zo spoedig mogelijk na de metingen behandelen. Dit houdt in dat in een of meerdere afspraken, afhankelijk aan de ernst van de situatie, uw tanden gereinigd worden. Alle ziekteverwekkende bacteriën worden dan verwijderd.
 • Na 3 maanden wordt het gehele gebit opnieuw in kaart gebracht door middel van een herbeoordeling. Zo kan er gekeken worden waar de behandeling heeft aangeslagen en waar eventueel nog extra gereinigd dient te worden.
 • Hierna vervalt u in het nazorgprotocol, afhankelijk van de ernst van uw kaakbotonsteking (parodontitis) komt u terug voor controle bij de mondhygiëniste.
 • Afhankelijk van het genezingsresultaat na het protocol, keert u bij een positief resultaat terug in de halfjaarlijkse zorg bij de mondhygiëniste. Bij een minder positief resultaat zal opnieuw een diagnose opgesteld worden, en aan de hand hiervan behandeld worden.

Wat kan ik zelf doen om mijn gebit te onderhouden?

De behandeling alleen is niet voldoende. Geregeld onderhoud is noodzakelijk, net zoals u moet poetsen om gaatjes te voorkomen. U moet thuis de verzorging bijhouden. Concreet houdt dat in: 2 maal per dag poetsen en 1 maal tussen uw tanden en kiezen reinigen. Er zijn veel verschillende mondverzorgingsmiddelen te koop. De mondhygiëniste vertelt u welke voor u geschikt zijn en hoe u ze moet gebruiken. Het is de bedoeling dat u thuis de verzorging bijhoudt en na de behandeling terug komt voor nazorg. Pas dan bereikt u een optimaal resultaat.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57-A
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939
WhatsApp:06-12157710
E-mailadres:info@thcdeleyens.nl

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag tussen
08:00-12:30,
13:30-16:30.