Ontstoken tandvlees

Heeft u last van gevoelig, rood, bloedend en opgezwollen tandvlees? De kans is groot dat uw tandvlees ontstoken is. Ontstoken tandvlees wordt ook wel gingivitis genoemd. Gezond tandvlees ligt strak om de tanden heen. Heeft u last van een tandvleesontsteking of vermoedt u dat uw tandvlees ontstoken is? Maak een afspraak in bij Tandheelkundig Centrum De Leyens. Onze deskundige tandartsen, preventieassistentes, paro- preventieassistentes en mondhygiënist helpen u graag van uw ontstoken tandvlees af.

Naar contactpagina Bel 079 341 3939

Symptomen ontstoken tandvlees

De vuistregel luidt: gezond tandvlees bloedt niet. Wanneer u last heeft van bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen, dan is uw tandvlees hoogstwaarschijnlijk ontstoken. Een tandvleesontsteking is echter niet altijd zichtbaar. Er kunnen enkele symptomen optreden:

  • Rood, opgezwollen tandvlees
  • Slap tandvlees
  • Bloed bij het tandenpoetsen
  • Een vieze smaak en slechte adem
  • Gevoelig soms pijnlijk

Omdat ontstoken tandvlees niet altijd zichtbaar is en zelden pijnklachten geeft, is het raadzaam om regelmatig naar de tandarts te gaan. Het is belangrijk dat ontstoken tandvlees tijdig wordt behandeld om complicaties te voorkomen.

Oorzaak ontstoken tandvlees

Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die zich van nature in onze mond en tandplak bevinden. Wanneer u tandplak niet goed verwijdert, versteent de plak tot tandsteen. Over de tandsteen vormt zich een nieuw laagje tandplak. Wanneer u uw mondhygiëne niet verbetert, blijft dit proces zich herhalen, waardoor het tandvlees ontstoken raakt.

De gevolgen van ontstoken tandvlees: parodontitis

Wanneer u een tandvleesontsteking niet laat behandelen door een tandarts, of de mondhygiëne niet verbetert, breidt de ontsteking zich uit. Het tandvlees komt steeds losser te zitten, waardoor de ruimte tussen het tandvlees en de tand toeneemt. Deze ruimte noemen we ook wel pocket. Bij gezond tandvlees is de pocket niet dieper dan 3 mm. Doordat de pockets bij een ontsteking steeds dieper worden, kunnen tandplak en tandsteen zich aan uw tanden hechten in de ruimtes. Hierdoor breidt de ontsteking zich uit naar het kaakbot. Het gevolg is teruggetrokken tandvlees. De ontsteking zorgt er uiteindelijk voor dat het kaakbot afbreekt. Deze botafbraak noemen we parodontitis. Dit proces voelt u vaak niet. Wanneer u niet regelmatig op controle gaat, kan het proces zich ongemerkt voortzetten waardoor tanden losser kunnen gaan staan in de mond en mogelijk zelfs op den duur verloren kunnen raken.

Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

Als u ontstoken tandvlees op tijd opmerkt, kunt u de tandvleesontsteking genezen door een goede mondhygiëne. Ontstoken tandvlees gaat echter niet altijd gepaard met merkbare symptomen. Hierdoor kan de ontsteking soms ongemerkt verergeren. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig voor controle naar de tandarts gaat. De tandarts kan de tandvleesontsteking snel signaleren. Wanneer u pijnklachten ervaart, gaat het meestal om een vergevorderd stadium. Geen nood: ook dan kan de tandarts uw tandvleesontsteking behandelen. Wacht niet te lang met een tandartsbezoek. Zo voorkomt u een complexe behandeling

Tandvleesontsteking voorkomen

De beste manier om een tandvleesontsteking te voorkomen is er een goede mondhygiëne op na te houden. Hieronder hebben we enkele tips om de kans op ontstoken tandvlees te verkleinen:

  • Poets uw tanden tweemaal per dag met een fluoridetandpasta
  • Flos uw tanden of gebruik ragers
  • Beperk de eet- en drinkmomenten tot 7 keer per dag
  • Gebruik een elektrische tandenborstel
  • Drink frisdranken met een rietje
  • Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts
  • Stop met roken
  • Eet gezond
  • Gebruik geen mondspoeling met alcohol

Onze specialisten behandelen uw ontstoken tandvlees

Ons team met tandartsen, preventieassistente, paro preventieassistente en mondhygiënisten helpen u graag van uw ontstoken tandvlees af.

  • Mondhygiënist Romy Dao
    Meer over:
    Mondhygiënist Romy Dao
    Mondhygiënist Romy Dao
  • Preventie assistent Sarvenaz Tayeban
    Meer over:
    Preventie assistent Sarvenaz Tayeban
    Preventie assistent Sarvenaz Tayeban
  • Rachelle Galle
    Meer over:
    Rachelle
    Rachelle Galle Paro-preventie assistente
  • Lane Da Silva
    Meer over:
    Lane Da Silva
    Lane Da Silva

Afspraak maken

Vermoedt u ontstoken tandvlees? Maak een afspraak bij Tandheelkundig Centrum De Leyens in Zoetermeer via de onderstaande knoppen. Wij helpen u graag verder. Bent u niet eerder in onze praktijk geweest? Dan kunt u zich eerst eenvoudig inschrijven.

Naar contactpagina Bel 079 341 3939

Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer

Tandheelkundig Centrum de Leyens is gemakkelijk te bereiken met zowel de auto als het openbaar vervoer en de fiets. Automobilisten parkeren de auto nabij de praktijk. Fietsers kunnen de fiets voor de praktijk plaatsen. Komt u met de trein? Dan stapt u uit op station Zoetermeer. Vervolgens pakt u tram 3 en stapt u uit op het tramstation De Leyens. Vanaf daar is het nog geen vijf minuten lopen naar onze praktijk.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00