Cariës: hoe kom ik aan een gaatje in mijn tand of kies?

20 December, 2019 11:28

Cariës - in de volksmond een gaatje genoemd - is een gat in het glazuur en het tandbeen dat is ontstaan doordat het gebit niet goed genoeg gereinigd is. Een gaatje is vervelend, maar kan gelukkig worden verholpen door uw tandarts.

Hoe ontstaat cariës?

Cariës wordt veroorzaakt door bacteriën in het tandplak. De bacteriën die in het tandplak zitten scheiden zuren uit die funest zijn voor het tandglazuur en het tandbeen. Wanneer de tanden niet goed worden gereinigd, tasten de zuren het tandglazuur aan. Onder het tandglazuur ligt het tandbeen en als de bacteriën door het tandglazuur heen zijn, zal het tandbeen aangetast worden. Op het moment dat de zuren door zijn gedrongen tot in het tandbeen, kan er pijn ontstaan. Het tandbeen is veel zachter dan het tandglazuur en in het tandbeen zal de cariës zich dus ook sneller uitbreiden. Als cariës niet wordt behandeld, kunnen de bacteriën zelfs doordringen tot aan de zenuw van uw tand.

Het behandelplan voor cariës

1. De tandarts beoordeelt welke fase van tandbederf u heeft. In de eerste fase kan goede reiniging door de tandarts al voldoende zijn. In een verder gevorderd stadium zal de tandarts het gat in uw kies open boren en het aangetaste weefsel verwijderen. Dit doet hij om ervoor te zorgen dat er in het tandbeen geen bacteriën achter blijven.
2. Daarna vult de tandarts het gat met een vulling van composiet. Composiet is wit, waardoor de vulling niet afwijkt van de kleur van uw eigen gebit. Composiet is fijn in gebruik, omdat het een korte uithardingstijd heeft. Is het tandbederf te ver gevorderd? Dan is een wortelkanaalbehandeling nodig.
3. In het laatste fase is de kies helaas niet meer te repareren en zal de tandarts overgaan tot verwijdering van de kies.

Maak een afspraak bij de tandarts

Bij een periodieke controle checkt onze tandarts altijd op tandbederf. Hij herkent de symptomen van cariës en kan tijdig een behandelplan opstellen. Heeft u pijn in uw mond of denkt u een gaatje te hebben? Maak dan een afspraak met een van onze tandartsen via 079 341 3939.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag tussen
08:00-12:30,
13:30-16:30.