Een schoner kunstgebit: zo bereikt u het

Geplaatst op

Wanneer u een kunstgebit heeft is het belangrijk om deze goed schoon te houden. Zo voorkomt u namelijk bacteriegroei, tandplaque en tandsteen. Niet alleen het schoonhouden van het gebit is belangrijk, ook is het aan te raden om de mond goed te blijven poetsen. Bacteriën in de mond kunnen namelijk snel groeien en zorgen voor ontstekingen. Dat is natuurlijk niet wenselijk. Hoe zorgt u eigenlijk voor een schoner kunstgebit? Wij geven u een aantal tips.

Kunstgebit dagelijkse reiniging

Het is aan te raden om het kunstgebit na elke maaltijd goed te reinigen. Wanneer u dit niet doet blijven er namelijk voedselresten in de mond achter en krijgt u naar alle waarschijnlijkheid sneller last van ontstekingen. Ook kunt u daardoor uit de mond gaan ruiken en last krijgen van ontstoken tandvlees. Hieruit blijkt natuurlijk wel dat goede hygiëne van belang is. Maak daarom na elke maaltijd de tanden goed schoon met een speciale protheseborstel in combinatie met water. Gebruik hierbij geen tandpasta. Tandpasta veroorzaakt namelijk te veel schuring waardoor tandplaque kan ontstaan.

Naast de dagelijkse reiniging wordt aangeraden om eens in de twee weken het gebit schoon te maken in een reinigingsbad. Het gebit hoeft slechts tien minuten in het bad te weken en zo voorkomt u eventuele tandsteen en tandplaque. Na het weken borstelt u de prothese goed af met water en u heeft weer een schoon en goed gereinigd kunstgebit.

Verzorgen van het tandvlees

Het tandvlees is een belangrijk onderdeel van de mond en dagelijkse reiniging ervan voorkomt mogelijke ontstekingen. U reinigt het tandvlees door met een zachte tandenborstel en tandpasta het tandvlees te masseren. De beste manier om dit te doen is door eerst de kaken en wangen te reinigen. Vervolgens kunt u het gehemelte schoonmaken. Mocht u hier moeite mee hebben, dan kan onze mondhygiënist u hierover adviseren.

Zonder kunstgebit slapen

Wil u uw kunstgebit langer behouden? Doe de prothese dan voor het slapen gaan uit. Op deze manier zullen de kaken rust krijgen. De kans bestaat namelijk dat u tijdens het slapen de kaken onbewust op elkaar klemt. Dit zorgt voor onnodige druk waardoor de kaken eerder zullen slinken. Wanneer de kaken slinken bent u weer eerder toe aan een nieuw kunstgebit.

Gaat u het kunstgebit tijdens het slapen uitdoen? Bewaar deze dan in vers water. Dit voorkomt mogelijke uitdroging. Voordat u uw gebit weer in doet moet u niet vergeten het gebit eerst goed af te spoelen.

Meer weten over het schoon houden van uw kunstgebit? Wij adviseren u graag tijdens uw bezoek aan onze praktijk in Zoetermeer. Maak nu een afspraak via onze contactpagina.