Is mondspoeling nuttig?

Geplaatst op

Er zijn veel verschillende mondspoelmiddelen en allemaal claimen ze iets anders. Het is zeer belangrijk om te weten dat wat de verpakkingen ook beloven, het gebruik van mondspoeling het normale poetsen van uw tanden nooit kan vervangen. Mondspoeling kan namelijk onmogelijk onder het tandvlees komen, terwijl dit juist de plek is die veel reiniging nodig heeft. Daarom zal het gebruik van mondspoelmiddelen altijd dienen als een toevoeging aan het tandenpoetsen en ragen, flossen en stoken van uw gebit.

Wat doet mondspoeling?

Mondspoelmiddel versterkt het spoelende effect binnen de mond en bereikt plekken waar u met alleen de tandenborstel of ragers moeilijk komt. Het verschilt per mondspoeling wat de werking is.
Benieuwd naar de ingrediënten van mondspoeling en de werking daarvan? Bekijk onze checklist.

Soorten mondspoeling

Er bestaan mondspoelingen tegen onder andere gaatjes, tandplak, ontstoken tandvlees en een slechte adem. Daarnaast zijn er mondspoelingen die gebruikt worden na het trekken van een tand of kies. Deze mondspoelingen hebben een reinigende en ontsmettende werking. Ze bevatten peroxiden en zorgen voor genezing van het tandvlees ter voorkoming van infecties. Het is belangrijk deze spoelingen niet altijd te gebruiken, maar alleen op het advies van een tandarts. In veel reguliere mondspoeling zit alcohol.

De voordelen van mondspoeling

Mondspoeling zorgt over het algemeen voor een betere adem, het voorkomt de opbouw van tandplak en verwijdert etensresten. Mondspoeling kan op plekken komen die voor andere reinigingsmiddelen, zoals tandenborstels en ragers niet bereikbaar zijn. Daarnaast heeft het een bacteriedodende werking, waardoor het de kans op gaatjes verkleint.

De nadelen van mondspoeling

Het doden van de bacteriën brengt echter ook nadelen met zich mee. Mondspoelmiddel ziet geen verschil tussen goede en slechte bacteriën, dus ook de goede bacteriën sneuvelen. Deze goede bacteriën zorgen er normaliter voor dat uw bloedruk laag blijft en uw bloedvaten niet vernauwen.

Werkt mondspoelmiddel voor u?

Het is belangrijk te weten welke reiniging het best bij uw gebit past. Daarom is het aan te raden om dit met de tandarts te bespreken. Hij ziet wat de zwakke plekken binnen uw gebit zijn en of deze te verbeteren zijn met mondspoelmiddel. Of dat er iets anders aan te pas moet komen. U kunt dit altijd bij uw controle vragen.

Contact Tandheelkundig Centrum de Leyens Zoetermeer

Voor meer informatie over de juiste mondspoeling voor uw gebit of onze andere behandelingen staan wij voor u klaar in onze praktijk, u kunt ons bereiken via 079 341 3939.