Tandletsel, heel vervelend, maar gelukkig te verhelpen.

30 December, 2019 11:49

Een ongeluk zit in een klein hoekje, er kan altijd iets gebeuren. Wanneer u valt of zich stoot of schaaft, zal het lichaam deze plaats automatisch repareren. Soms heeft het lichaam een ‘klein’ duwtje in de rug nodig, in de vorm van bijvoorbeeld gips bij een gebroken arm of been. Echter wanneer u een bij een ongeluk een tand breekt zal deze niet automatisch herstellen. Naast een tand breken kunt u ook heel de tand verliezen. In beide gevallen zult u naar uw tandarts moeten.

Tand gebroken, wat nu?

Wanneer uw tand is afgebroken is dit vervelend, maar gelukkig kan er wat aan gedaan worden. Als uw tand breekt en u het afgebroken stukje nog hebt, bewaar deze dan in melk of water. Mocht u geen melk of water bij de hand hebben kunt u het stukje tand ook bewaren in uw speeksel. Maak hierna zo snel mogelijk een afspraak bij uw tandarts om uw gebit te herstellen. Let wel, het afgebroken stukje tand mag niet langer dan 30 minuten droog zijn. Het is namelijk vrijwel onmogelijk een stukje tand aan te lijmen wanneer deze langer dan 30 minuten droog geweest is. Mocht u het afgebroken stukje tand niet meer hebben dient u ook zo snel mogelijk een afspraak maken bij uw tandarts om complicaties te voorkomen.

Afgebroken tand herstellen:

Als u met het afgebroken stukje tand bij uw tandarts komt, zal uw tandarts beoordelen of hij het stukje aan kan lijmen. Wanneer u het stukje tand dat is afgebroken niet meer heeft, kan uw tandarts de lege plaats van het afgebroken stukje opvullen met composiet. Uw tandarts zorgt ervoor dat uw tand dezelfde vorm krijgt als de tand had voordat hij brak. Uw tandarts kan ook besluiten dat een kroon de beste oplossing is bij het probleem. Hij zal dit adviseren als er een te groot deel van uw tand is afgebroken.

De tand is uitgevallen, wat nu?

Als uw tand niet is gebroken maar door de impact volledig uit uw kaak is losgekomen, geldt hetzelfde als wanneer uw tand is gebroken. Laat de tand niet uitdrogen. Daarnaast is het belangrijk dat uw de tand niet bij de tandwortel vastpakt. Pak de tand altijd vast bij de kroon (het witte zichtbare gedeelte), maak de tand ook niet schoon. Uw tandarts zal uw uitgevallen tand terugplaatsen en verbinden met andere naastgelegen tanden of kiezen. Uw tand zal op deze manier vanzelf weer vastgroeien. De weken daarna zal uw tandarts controleren of verdere behandeling noodzakelijk is, door deze te testen op gevoeligheid voor kou en warmte. In de meeste gevallen is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk, omdat in veel gevallen de zenuw van de tand of kies is afgestorven. Als u de tand kwijt bent, krijgt u op de open plaats een kroon.

Heeft u zelf een gebroken of uitgevallen tand of kies? Bel dan 079 341 393. Bij Tandheelkundig Centrum de Leyens werken vakkundige tandartsen die u van advies kunnen voorzien of uw gebit kunnen herstellen.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00