Welke tandpasta moet ik eigenlijk gebruiken?

Geplaatst op

We gebruiken het allemaal dagelijks, tandpasta. Maar heeft u weleens bewust nagedacht over het soort tandpasta dat u gebruikt? Bij sommige problemen aan het gebit en/of tandvlees kan het essentieel zijn om de juiste tandpasta te kiezen. Lees hier meer over de verschillende soorten tandpasta.

Wat zijn eigenlijk de bestandsdelen van tandpasta?

Fluoride en calciumcarbonaat zijn de voornaamste bestandsdelen van tandpasta’s. Calciumcarbonaat is eigenlijk tot poeder gestampt krijt, wat er voor zorgt dat tandplaque, voedselresten en aanslag op uw tanden worden verwijderd.

Verschillende soorten

Er zijn vele verschillende soorten tandpasta. Hieronder een beschrijving van de meest voorkomende tandpasta’s:

 • Tandpasta voor kinderen
  Tandpasta voor kinderen bevat minder fluoride. Fluoride kan namelijk schadelijk zijn voor kinderen als ze er teveel van binnenkrijgen. Kinderen hebben soms de neiging om de tandpasta ‘op te eten’.
 • Anti tandsteen
  Veel mensen blijken bij hun controle last te hebben tandsteen. Hiervoor zijn speciale antitandsteenpasta’s op de markt. De anti tandsteenpasta zorgt ervoor dat tandplaque wordt verwijderd en er minder snel tandsteen zal ontstaan.
 • Gevoelige tandvlees
  In tegenstelling tot de normale tandpasta’s bevatten tandpasta’s voor gevoelig tandvlees tinfluoride in plaats van natriumfluoride. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat tinfluoride effectief werkt bij het voorkomen van tandvleesontstekingen. Echter blijft de vraag of het even effectief is bij het tegengaan van tandbederf.
 • Gevoelige tanden
  Tandpasta’s kunnen erg effectief werken bij gevoelige tanden. Er zijn verschillende merken die tandpasta’s verkopen tegen gevoelige tanden. Het ene merk heeft weer een andere bestandsdeel dan de ander. U kunt dus verschillende tandpasta’s proberen.  Mochten de klachten erger worden dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de tandarts om te kijken naar de achterliggende oorzaken.
 • Whitening
  Er zijn veel tandpasta’s op de markt die gemaakt zijn om tanden door middel van poesten witter te maken. Het gevaar van deze tandpasta’s is dat het, het tandvlees en het glazuur van de tanden kan aantasten. Ga dus voorzichtig om met deze tandpasta’s en gebruik ze maximaal twee keer per week.
 • Biologische
  Biologische tandpasta’s bevatten in tegenstelling tot alle andere tandpasta’s geen fluoride. De tandpasta’s worden samengesteld uit plantenextracten, mineralen en biologische oliën.
 • Homeopathisch
  Speciaal voor de mensen die homeopathische geneesmiddelen gebruiken bestaan er homeopathische tandpasta’s.

Advies nodig over de tandpasta die u het beste kunt gebruiken? Wij kunnen u helpen. Neem gerust contact met ons op door te bellen naar  079-3413939 of te e-mailen naar info@thcdeleyens.nl.