Zo controleert een tandarts op afwijkingen in de mond

9 December, 2015 15:27

Het is van belang de mond regelmatig te laten controleren om zo vroegtijdig eventuele virussen of ziektes te herkennen. Daarbij maken wij gebruik van het zicht, de VELscope en de Prevo-check. Daarnaast controleren wij bij Tandheelkundig Centrum de Leyens standaard op afwijkingen die mogelijk op (voorstadia van) mondkanker kunnen wijzen.

Risicofactoren

Afwijkingen in de mond komen vaak voor en zijn vaak van niet-ernstige aard. Helaas zien wij af en toe (voorstadia) van mond- of keelkanker voorbij komen. Factoren die een rol kunnen spelen bij, maar uiteraard niet enkel de oorzaak zijn van, het ontstaan van mondkanker zijn onder andere:

  • Roken
  • Drinken
  • Het gebruik van cannabis

Controlemiddel 1: Zicht

Het belangrijkste middel dat een tandarts of mondhygiënist heeft om mond- en keelkanker op te sporen is het zicht. Afwijkingen aan het slijmvlies kunnen wijzen op (voorstadia van) kanker. Een tandarts zal dan ook letten op bijvoorbeeld witte stipjes en vlekken op het tandvlees of in de rest van de mond. De kans op afwijking is met name onder de tongrand het grootst. Mochten deze afwijking lang aan houden dan verwijst de tandarts u door naar de kaakchirurg.

Controlemiddel 2: VELscope

Een VELscope is een hulpmiddel om afwijkingen in de mond te signaleren. Het apparaat geeft fluorescerend licht af en aan de hand daarvan kan er onderscheid gemaakt worden tussen weefsel dat groen kleurt en weefsel dat donker kleurt. Groengekleurd weefsel is gezond en als het weefsel donker kleurt moet de tandarts bedacht zijn op afwijkingen. Tandarts Fabio Rigutto vindt de VELscope een handig hulpmiddel “Het stelt mij in staat om snel afwijkende celdeling te herkennen”.

Controlemiddel 3: Prevo-check

Met behulp van een Prevo-check wordt gekeken of er antistoffen tegen HPV 16 L1 in het bloed te vinden zijn. HPV is een virus dat voorstadia van kanker en baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de risicofactoren van keel- of mondkanker en het belang van regelmatige controle? In onderstaand fragment uitgezonden bij RTL Medical Travel geeft onze tandarts Fabio Rigutto meer informatie:

Om deze video te zien dien je marketing-cookies te accepteren.

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00