Kiespijn

Kiespijn is ontzettend vervelend en helaas maakt iedereen het wel eens mee. U wordt bijvoorbeeld ’s ochtends wakker met acute kiespijn of voelt een zeurende pijn wanneer u kauwt. Pijn in de kiezen kan verschillende oorzaken hebben. Heeft u last van kiespijn, neem dan contact op met ons tandheelkundig centrum in Zoetermeer. We helpen u graag van uw klachten af.

  • Onze praktijk heeft een prettige en relaxte sfeer
  • We hebben ervaring met angstige patiënten
  • Preventietips om kiespijn te voorkomen

Inschrijfformulier Bel 079 341 3939

Wat is kiespijn en hoe voelt het?

Met kiespijn bedoelen we (hevige) pijnprikkels in uw kies of kiezen. De pijn kan acuut optreden of in kleine mate opkomen. Hoe dan ook is dit gevoel vervelend en dient het verholpen te worden door een tandarts. Hoe langer u wacht, hoe erger de pijn kan worden. Zeker als de oorzaak van de kiespijn nog niet is vastgesteld. U kunt bij kiespijn een zeurend, kloppend of stekend gevoel ervaren. Kiespijn bij kauwen komt ook vaak voor. Als u iets warms of kouds drinkt kan dit soms erg gevoelig zijn. Dit is al een van de eerste signalen om langs de tandarts te gaan voor een check. Wacht hier niet te lang mee, om ergere klachten te voorkomen.

Mogelijke oorzaken van kiespijn

Gaatjes - ook wel cariës genoemd - zijn de meestvoorkomende oorzaak van kiespijn. Maar kiespijn kan ook andere oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken vindt u hieronder. Lees onze blog als u meer wilt weten over hoe kiespijn ontstaat en wat u ertegen moet doen.

  • Abces
  • Blootliggende tandhalzen
  • Erosie
  • Gaatjes
  • Ontstoken tandvlees
  • Ontstoken wortelkanaal

Kiespijn door een abces

Een abces is een ontsteking in het gebit. Bij een abces doet warm of koud eten en drinken pijn. Vaak is er ook een zwelling aanwezig, waardoor het duwen op de kies al gevoelig is. Zwellingen bij een abces kunnen ook doortrekken naar de hals of wang. Als u deze signalen herkent, is het verstandig om een afspraak in te plannen voor een controle.

Pijn door een blootliggende tandhals

Teruggetrokken tandvlees kan ervoor zorgen dat uw tandhalzen bloot komen te liggen. Een blootliggende tandhals kan erge kiespijn veroorzaken. Vooral bij het eten en drinken van warm of koude voedingsmiddelen en bij het inademen van koude lucht.

Tanderosie als oorzaak

Ook tanderosie kan een oorzaak zijn van kiespijn. Tanderosie is het oplossen van tandglazuur. Als dit eenmaal weg is, komt het ook niet meer terug. Uw tanden en kiezen zijn gevoeliger en u kunt vaker kiespijn ervaren. Laat uw tanden minimaal twee keer per jaar door een tandarts controleren.

Kiespijn door gaatjes

Cariës, ook wel gaatjes genoemd, is vaak de grootste boosdoener van kiespijn. Probeer gezond te eten en regelmatig uw tanden te poetsen om cariës zo veel mogelijk te voorkomen. Mocht u toch een keer een gaatje hebben, maak dan een afspraak bij onze tandartspraktijk in Zoetermeer. We helpen u graag van uw klachten af.

Ontstoken tandvlees of parodontitis

Net als gaatjes, is ontstoken tandvlees een grote oorzaak van kiespijn. Parodontitis is een vergevorderde tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees kan ernstige gevolgen hebben als u het niet tijdig laat behandelen. Zorg dus dat u zich goed laat adviseren over een gezonde mondhygiëne en maak twee keer per jaar een afspraak voor een periodieke controle.

Kiespijn door een ontstoken wortelkanaal

De wortelkanalen van uw tanden en kiezen zijn niet met het blote oog zichtbaar. Een ontsteking in het wortelkanaal kunnen we alleen ontdekken door middel van röntgenfoto’s. Heeft u last van acute kiespijn? Dan kan het zijn dat uw wortelkanaal ontstoken is door bijvoorbeeld lekkende vulling. Ook tandbederf kan hier een oorzaak van zijn. In dit geval verhelpen we uw klachten met een wortelkanaalbehandeling.

Kiespijn behandeling in Zoetermeer

Laat de oorzaak van uw kiespijn behandelen bij Tandheelkundig Centrum de Leyens in Zoetermeer. We ontdekken binnen no time wat de kiespijn heeft veroorzaakt en lossen het graag voor u op. Zo gaat u met een goed gevoel en zonder pijn weer naar huis. Mocht u een complexe behandeling nodig hebben, dan plannen we direct een nieuwe afspraak in.

Inschrijfformulier Bel 079 341 3939

Fijne, zachte en zeer professionele aanpak. Ik raad deze tandartspraktijk zeker aan!
Sander Bosman, Zoetermeer

Veelgestelde vragen over kiespijn

Heeft u vragen over kiespijn of ervaart u momenteel kiespijn? We geven graag antwoord op de meestgestelde vragen. Bij andere (dringende) vragen kunt u ons natuurlijk altijd bellen via 079 - 341 3939 of een WhatsAppbericht sturen naar 06 - 121 577 10.

Mag ik pijnstillers innemen bij kiespijn?

Zeker! Als u kiespijn ervaart kunnen paracetamol en ibuprofen de pijn tijdelijk verzachten. Wel is het verstandig nog een afspraak te maken bij uw tandarts om de oorzaak van de pijn te achterhalen.
Zeker als de kiespijn aanhoudt of in vlagen terugkomt. Let op dat u de maximale dosering van pijnstillers niet overschrijdt.

Hoe voorkom ik kiespijn?

Kiespijn is natuurlijk niet altijd te voorkomen, maar wel grotendeels. Poets uw tanden minstens twee keer per dag voor twee minuten. Daarnaast is het belangrijk om uw gebit te reinigen met stokers, flosdraad of ragers.

Wat te doen bij kiespijn in de nacht?

Kiespijn is ontzettend vervelend, al helemaal ’s nachts wanneer u probeert te slapen. Neem een paracetamol of ibuprofen in met water om de pijn te stillen. Blijft de pijn aanhouden of is uw wang gezwollen, gebruik dan een koud kompres om dit te verzachten. Daarnaast zijn slapen met meerdere kussens, verse muntthee (afgekoeld) en uw mond spoelen met zout water goede afleidingen. Uw mond spoelen met zout water helpt tegen ontstoken tandvlees en andere klachten. Zet de wekker om uw tandarts direct ’s ochtends te bellen.

Wat doet een tandarts bij kiespijn?

Als u last heeft van kiespijn, onderzoeken we eerst altijd wat de oorzaak is. Vaak maken we een röntgenfoto om meer inzicht te krijgen. De oorzaak is namelijk niet altijd met het blote oog zichtbaar. Vervolgens stellen we een behandelplan op en plannen we een afspraak in om uw klachten te verhelpen.

Last van kiespijn? Maak een afspraak in Zoetermeer

Gelukkig is er bij kiespijn niet altijd reden tot paniek. Overigens is het wel verstandig om uw tandarts zo snel mogelijk op de hoogte te stellen en een afspraak in te plannen. Zeker als uw kiespijn met vlagen terugkomt of als u aanhoudende pijn heeft. We kunnen uw kiespijn in de meeste gevallen snel behandelen. Neem contact met ons op en maak een afspraak met een van onze tandartsen in Zoetermeer. Dit kan via info@thcdeleyens.nl of door te bellen naar 079 - 341 3939.

Inschrijfformulier Bel 079 341 3939

Onze tandartspraktijk

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Telefoonummer: 079 341 3939
WhatsApp: 06 121 577 10
E-mail: info@thcdeleyens.nl

Openingstijden

Maandag t/m donderdag
08.00 - 12.30 uur
13.30 - 16.30 uur
Vrijdag
08:00 - 15:00 uur

Telefonische bereikbaarheid

Maandag t/m donderdag:
09.00 – 12.30 uur
13.30 – 16.00 uur
Op Vrijdag van 9.00 – 15.00

Terug

Adres

Tandheelkundig Centrum de Leyens
Kaagkade 57
2725 AA Zoetermeer
Routebeschrijving

Afspraak maken

Telefoon:079-3413939

Openingstijden

Maandag t/m donderdag tussen
08:00-12:30
13:30-16:30

Vrijdag
08:00-15:00