De eerste keer naar de tandarts.

Geplaatst op

Een gezonde mond is belangrijk. Dit geldt voor de aller oudsten, maar zeker ook voor de jongsten. Niet veel jonge ouders weten echter wanneer het de juiste tijd is om hun kind mee te nemen naar de tandarts. Wanneer een kind te laat naar een tandarts gaat kan dit gevolgen hebben voor het melkgebit, maar niet alleen het melkgebit kan gevolgen ondervinden van het te laat naar een tandarts gaan. Ook het volwassengebit dat in de kaak onder het melkgebit ligt, kan al gevolgen ondervinden. Problemen in het melkgebit werken namelijk door naar het volwassengebit.

Wanneer moet uw kind voor het eerst mee naar de tandarts?

Veel ouders denken dat hun kind pas vanaf 4 jaar mee moet naar de tandarts. Echter is het aan te raden om u kind vanaf 2 jaar al mee te nemen naar uw tandarts, als u zelf alleen voor een controle afspraak gaat. Doe dit in overleg met uw tandarts.

Waarom is het belangrijk om uw kind op vroege leeftijd mee te nemen naar uw tandarts?

Wanneer de eerste melktanden door zijn gekomen is het belangrijk deze te laten controleren. Op het moment dat deze tanden doorkomen hebben zuren en bacteriën invloed. Uw tandarts controleert de melktanden van uw kind, maar daarnaast bouwt de tandarts een vertrouwensband op. Op deze manier leert uw kind dat naar de tandarts gaan heel normaal is en zal uw kind een positieve associatie krijgen bij de tandarts. Als laatste is het belangrijk de mondgezondheid, ook bij kinderen goed te controleren. De gezondheid van de mond houdt namelijk verband met de algehele gezondheid. Wilt u meer weten over het verband tussen mondgezondheid en algehele gezondheid? Lees dan de blog; Gaan mondgezondheid en algehele gezondheid met elkaar hand in hand?

Wat kunt u doen om uw kind zo goed mogelijk voor te bereiden op het eerste tandarts bezoek?

Allereerst is het belangrijk om uw kind te vertellen wat er gebeurt bij de tandarts. Zo weet uw kind wat het kan verwachten en zal niet alles volledig onverwacht komen. Daarnaast kunt u uw kind voorbereiden door te vertellen wat er allemaal te zien is bij de tandarts. Prikkel de nieuwsgierigheid van uw kind, zo zal uw kind de tandarts leuk gaan vinden. Mocht u zelf angstig zijn voor de tandarts laat dit dan niet merken aan uw kind. Kinderen zijn namelijk erg gevoelig voor negatieve signalen, zeker voor de signalen van hun ouders.

Wat doet de tandarts bij uw kind?

Uw tandarts zal de melktanden van uw kind controleren, de tanden tellen en kijken of deze goed in de mond staan. Daarnaast zal de tandarts adviezen en voorlichting geven over bijvoorbeeld het poetsen van het melkgebit.

Wilt u een afspraak maken voor u en uw kind? Dit kan op www.thcdeleyens.nl, onze tandartsen staan altijd voor u klaar.